Codul Silvic va fi dezbatut marti de Camera Deputatilor. Doina Pana: ” Este un Cod Silvic benefic pentru toata lumea, in principal pentru padure”

Codul Silvic va fi dezb?tut mar?i de Camera Deputa?ilor. Doina Pan?: ” Este un Cod Silvic benefic pentru toat? lumea, în principal pentru p?dure”
Codul Silvic va fi dezbatut marti de Camera Deputatilor. Doina Pana: ” Este un Cod Silvic benefic pentru toata lumea, in principal pentru padure”
Codul Silvic va fi dezbatut marti de Camera Deputatilor. Doina Pana: ” Este un Cod Silvic benefic pentru toata lumea, in principal pentru padure”

Codul Silvic a primit avizul pozitiv al Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor si urmeaza sa fie supus votului plenului. La propunerea ministrului delegat pentru Ape si Paduri, Doina Pana, in proiect a fost introdusa o prevedere care limiteaza cantitatea de lemn pe care firmele o pot cumpara si prelucra, pentru a preveni taierile abuzive.

Noul Cod Silvic va figura marti pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor. Anuntul a fost facut de catre ministrul Apelor, Padurilor si Pisciculturii, Doina Pana. Ea a spus in cadrul unei intalniri cu presa ca marea majoritate a amendamentelor au trecut de deputati, exceptie facand cele care vizeaza amenajamentele pentru suprafetele mai mici de 10 hectare si infiintarea Jandarmeriei silvice.

”Una dintre exceptii este legata de amenajamente. In toata lumea civilizata, amenajamentele silvice – tehnica punerii in valoare si regenerarii padurilor- se fac doar pentru proprietarii care au peste 10 hectare. Pentru proprietarii mai mici, in Uniunea Europeana este un fel de ghid de bune practici pe care trebuie sa le respecte. Noi am zis ca nu mergem numai pe ghiduri. Sa lasam sa nu se faca amenajamente doar pentru cei cu peste 10 hectare, iar pentru proprietarii mici, ca sa-i incurajam in sensul sa le si oferim ceva, daca incheie contracte de administrare pentru suprafata de padure detinuta, pe minimum 10 ani, sa beneficieze de maximum 3 mc lemn/hectare/an, in functie de structura padurii etc. Acest amendament a picat la Comisia de Agricultura, a trecut la Comisia juridica, sa speram ca luni cele doua comisii vor decide favorabil”, a spus Doina Pana.

In ceea ce priveste infiintarea Jandarmeriei Silvice, Pana a precizat ca avea nevoie de aceasta structura in vederea stoparii taierilor ilegale: ” Este al treilea pilon care m-ar ajuta sa reduc taierile ilegale, acel SMURD pentru paduri de care tot am vorbit . Pentru asta am nevoie sa existe Jandarmeria silvica. Acest amendament a fost introdus totusi la Comisia juridica. Am promisiunea ca marti va intra in plen, astfel incat la incheierea sesiunii parlamentare sa fie finalizat”, a mai precizat ministrul pentru Ape si Paduri.

In opinia ministrului Mediului, Doina Pana, amendamentul referitor la limitarea la 30% a cumpararii din masa lemnoasa a tarii este o masura benefica, intrucat se dau “sanse egale tuturor firmelor si se inlatura monopolul pe piata”, in conditiile in care sunt “multe firme mari din strainatate care detineau mult peste 50% din prelucrarea si exploatarea masei lemnoase din Romania”.
Cat priveste noul Cod silvic, aceasta a spus ca el vine cu o serie de reglementari care pana acum nu au mai fost. “Legat de statutul padurilor parc si al celor cu scop recreativ si instructiv, de reglementari clare de amenajamente silvice care nu mai sunt obligatorii pentru indiferent cat de mica este suprafata si cu masuri de sustinere a proprietarilor mici de paduri, in sensul de a se face contracte de administrare pe minimum zece ani si atunci au dreptul sa exploateze un volum de maximum trei metri cubi pe hectar pe an, deci ceva stimulativ”, a declarat dupa sedinta ministrul Mediului.

Doina Pana a evidentiat si noua reglementare a modului in care se va face exploatarea forestiera, “adica printr-o hotarare de guvern, si nu printr-o lege organica, astfel incat sa se modifice foarte repede”.

Pe de alta parte, ministrul Mediului si-a exprimat regretul cu privire la respingerea amendamentului privind infiintarea jandarmeriei padurilor: ‘Singurul amendament care nu a trecut si ma supara acest lucru e legat de jandarmeria padurilor. Eu inca sper ca va trece, pentru ca il consider un lucru benefic’.

Referitor la padurile parc si cele recreativ-instructive de agrement, Pana a spus ca primele inseamna “nescoaterea” din fondul forestier. ‘Nu ai voie sa defrisezi, nu ai voie sa tai arbori, dar poti permite alei si piste pentru biciclisti, iluminat, chioscuri de informare, o zona in care populatia sa se poata simti bine. O a doua categorie, mai complexa, va fi cea a padurilor cu scop recreativ si instructiv, la care sa permita scoaterea din circuitul silvic cu punerea la dispozitie a unei suprafete echivalente de teren pentru reimpadurire in locul acesteia, unde vor putea exista tabere recreative pentru copii’, a precizat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *