Colectarea selectiva a deseurilor, o prioritate pentru RER Ecologic Service

Conform Dictionarului Explicativ Roman, reciclarea este prelucrarea anumitor deseuri in vederea refolosirii lor. Pe cat de simpla este teoria, pe atat de greoaie pare a fi, insa, practica!

Pentru a ajunge la reciclare, un flacon de plastic sau o cutie de carton trebuie sa fie ferite de impuritati, asa ca trebuie adunate separat de deseurile menajere. Inca din 2010 RER Ecologic Service a pus la punct in Oradea un sistem de colectare selectiva, imbunatatit pe parcurs astfel incat niciun oradean sa nu gaseasca vreun motiv ca sa nu-l respecte. Tocmai pentru ca reciclarea este pentru operator unul dintre dezideratele importante…

Reguli simple

Colectarea selectiva a deseurilor presupune ca, inca din casele lor, oradenii aduna separat fractia umeda, adica resturile menajere, de cea uscata, care se compune exclusiv din deseuri ce pot fi revalorificate: PET-uri, doze de aluminiu, hartii, cartoane, sticle, conserve. Tot separat, le arunca apoi in recipientele puse la dispozitie gratuit de operatorul licentiat de salubritate: containere sau pubele de culoare neagra pentru fractia umeda si, respectiv, recipiente ori saci de culoare galbena pentru fractia uscata.

Mai departe, toate deseurile trec in responsabilitatea RER Ecologic Service, care a instituit in Oradea trasee pentru colectarea resturilor menajere distinct de cea a materialelor reciclabile. Utilajele colorate in verde si galben aduna exclusiv fractia uscata, in zile diferite de cele in care sunt colectate deseurile menajere.

Drumul reciclarii

Din utilajele RER Ecologic Service, deseurile reciclabile ajung pe benzile statiei de sortare administrate de Eco Bihor. Muncitorii le impart pe categorii, utilajele le baloteaza, iar apoi societatea le preda firmelor de revalorificare.

Fiecare PET reciclat se regaseste in statistica anuala prin care municipalitatea trebuie sa demonstreze ca respecta obligatiile de mediu si reduce cantitatea de deseuri depuse in halda ecologica. An de an, orasul trebuie sa scada cu 15% aceasta cantitate, singura solutie fiind reciclarea.

RER Ecologic Service isi doreste ca toti oradenii sa inteleaga aceasta necesitate a colectarii selective si sa respecte regulile, dovedind grija fata de mediul care ne inconjoara si fata de orasul in care locuim. In caz contrar, ponoasele le vom trage cu totii, laolalta, pentru ca municipalitatea poate fi sanctionata, iar banii tot de la cetateni vor fi luati…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *