Coloritul pasarilor preistorice a fost descifrat

Coloritul pasarilor preistorice a fost descifrat

O echipa internationala de oameni de stiinta a reusit sa stabileasca, cu ajutorul unei tehnici radiologice sofisticate, urmele chimice ale unui pigment cheie din coloritul penajului pasarilor preistorice, potrivit unui studiu publicat, pe 30 iunie, in editia online a revistei americane Science.

Aceasta descoperire ofera noi informatii despre biochimia creaturilor stravechi, putand chiar sa duca la o mai buna intelegere a regimului lor alimentar si a mediului in care au trait.

Cercetatorii, membri ai National Accelerator Laboratory al Universitatii Stanford, au gasit urme de substante chimice ale unui pigment ce determina coloritul aripilor pasarilor disparute.

Pigmentul, denumit eumelanina, este unul dintre agentii ce confera culoarea ochilor caprui si parului inchis la toate speciile de animale moderne, inclusiv la oameni.

“Este vorba despre un pigment ce a cunoscut o evolutie in urma cu mult timp, insa care continua sa fie sintetizat de organisme in mod activ”, a explicat Roy Wogelius, geochimist la Universitatea din Manchester si membru al echipei de cercetatori.

“Am descoperit modalitatea de a situa distribuirea sa in penaj si de a-i detecta prezenta pe parcursul unei perioade ce acopera peste 120 de milioane de ani. Aceasta substanta este o legatura directa intre mine, voi si unele organisme extrem de vechi”, a adaugat Wogelius, citat de AFP.

Cea mai surprinzatoare descoperire este prezenta cuprului, un element toxic in cantitati ridicate, care a rezistat in fosilele pasarilor in cantitati semnificative.

Oamenii de stiinta au ajuns la aceste concluzii dupa ce au analizat fosilele a doua pasari preistorice cu ajutorul tehnologiei radiatiei synchotron, care este emisa de un electron ce se deplaseaza intr-un camp magnetic.

Una dintre pasari este “Confuciusornis sanctus”, prima pasare cu cioc cunoscuta pana acum, care a trait in urma cu 120 de milioane de ani si care reprezinta una dintre numeroasele legaturi existente intre dinozauri si pasari.

Cea de-a doua este “Gansus yumenensis”, una dintre cele mai vechi pasari descoperite pana acum, care a trait in urma cu peste o suta de milioane de ani si care semana cu o rata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *