Comercializarea materialului lemnos in piete, posibila doar cu autorizatie de la Directia Silvica

Comercializarea materialului lemnos in piete, targuri, oboare, burse de marfuri este permisa numai daca acestea sunt autorizate de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura prin structurile teritoriale ale acesteia,informeaza un comunicat de presa al Executivului, remis AMOS News.
material lemnos
Conditiile si regulamentul de autorizare al spatiilor respective se aproba prin ordin comun al conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura si al conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de administratie.

Guvernul a adoptat, in sedinta de astazi, o hotarare pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund.

Detinatorii depozitelor, ai altor spatii destinate depozitarii temporare sau ai instalatiilor de prelucrare a lemnului nu au voie sa primeasca, sa depoziteze, sa prelucreze sau sa comercializeze materiale lemnoase daca acestea nu sunt insotite de avize de insotire sau documente echivalente avizului de insotire.

Detinatorii depozitelor de materiale lemnoase, ai altor spatii destinate depozitarii temporare, precum si detinatorii instalatiilor de transformat lemn rotund au urmatoarele obligatii: sa permita controlul activitatilor si sa prezinte organelor de control documentele solicitate; sa tina situatia gestionara in conformitate cu normele sistemului informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase (SUMAL); sa detina un singur registru de intrari – iesiri material lemnos pe fiecare depozit/instalatie de transformat lemn rotund/spatiu destinat depozitarii temporare si sa-l completeze la zi; in cazul in care intr-un depozit se afla mai multe instalatii de transformat lemn rotund registrul se tine pe depozit; sa imprejmuiasca incintele punctelor de lucru, ale depozitelor de materiale lemnoase si ale celorlalte perimetre pe care le detin si pe care le folosesc in procesul tehnologic.

Autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura asigura realizarea si functionarea SUMAL.

Utilizarea sistemului SUMAL este obligatorie pentru: ocoalele silvice; operatorii economici care exploateaza, prelucreaza, depoziteaza sau comercializeaza materiale lemnoase.

Softul SUMAL se pune la dispozitie in mod gratuit utilizatorilor de mai sus, de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.

Masa lemnoasa si materialele lemnoase care nu sunt inregistrate si pentru care nu se introduc documente in sistemul SUMAL sunt considerate fara provenienta legala.

Documentele de provenienta a materialelor lemnoase sunt actul de punere in valoare, avizul de insotire, declaratia vamala de import, documentele intracomunitare, registrul de intrari-iesiri material lemnos.

Lemnul rotund cu diametrul la capatul subtire mai mare sau egal cu 20 cm care se transporta de la locul de recoltare insotit de avizul de insotire se marcheaza pe fiecare piesa cu amprenta dispozitivului dreptunghiular specific emitentului din cadrul face parte personalul imputernicit sa elibereze avizul de insotire.

Pomii de Craciun se identifica individual cu sigiliu crotaliu, care se fixeaza intre primele doua verticile de la baza pomului de Craciun.

Urmatoarele categorii de personal au calitatea de agent constatator si au dreptul si obligatia sa efectueze controlul provenientei, al circulatiei materialelor lemnoase, precum si controlul instalatiilor de transformat lemn rotund: personalul silvic din cadrul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura cu atributii de control al regimului silvic, precum si din cadrul structurilor teritoriale subordonate ale acesteia;personalul silvic din cadrul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, al unitatilor si subunitatilor acesteia; personalul silvic din cadrul ocoalelor silvice private; ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei Romane si Politiei de Frontiera Romane, special abilitati;personalul care exercita controlul financiar-fiscal din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, precum si cel al Garzii Financiare;personalul silvic din cadrul structurilor de administrare ale parcurilor nationale si ale parcurilor naturale.

Constituie contraventii neutilizarea sistemului SUMAL, nerespectarea obligatiilor referitoare la raportarea de catre utilizatori a datelor in SUMAl si nerespectarea obligatiilor referitoare la modul de operare de catre utilizatori a datelor SUMAL.

Aceste fapte se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 10.000 lei, cu amenda de la 1.500 lei la 10.000 lei si retragerea acordului pentru eliberarea documentelor cu regim special si confiscarea materialului lemnos, respectiv cu amenda de la 3.000 lei la 10.000 lei si suspendarea acordului pentru eliberarea si utilizarea documentelor cu regim special pe o perioada de la 1 la 6 luni.

Retinerea sau confiscarea materialelor lemnoase se face de catre agentii constatatori abilitati. Persoanele juridice care au obligatia legala de valorificare a materialelor lemnoase confiscate iau masurile de conservare a acestora pana la valorificare.

Valorificarea materialelor lemnoase confiscate si a pomilor de Craciun confiscati, precum si alocarea cotelor aferente agentilor constatatori si a cheltuielilor transportatorului se realizeaza potrivit metodologiei aprobate prin ordin am ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii.

Sumele obtinute din vanzarea materialelor lemnoase confiscate vor fi virate, in termen de 5 zile, la bugetul de stat dupa deducerea cheltuielilor efectuate pentru valorificare, a cotelor aferente agentilor constatatori si a cheltuielilor transportatorului.

In cazul materialelor lemnoase fata de care ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei Romane si Politiei de Frontiera Romane au dispus masura confiscarii, valorificarea acestora se executa de catre ocoalele silvice care au primit bunurile in custodie sau pe a caror raza teritoriala isi are sediul sau domiciliul custodele, altul decat ocolul silvic.

In cazul in care, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, se dispune returnarea contravalorii materialului lemnos confiscat si valorificat catre persoana in favoarea careia a fost data hotararea judecatoreasca, aceasta se face la pretul de valorificare, daca hotararea judecatoreasca nu dispune astfel.

Actul normativ intra in vigoare la 1 octombrie 2008.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *