Comisarii CJPC Sibiu au facut mai multe controale legate de modul in care se comer­cializeaza si se eticheteaza produsele ecologice

0
683
Condi?ii mai accesibile pentru certificarea produselor ecologice
Condiţii mai accesibile pentru certificarea produselor ecologice
Produse ecologice

Comisariatul Judetean pen­tru Protectia Consuma­torilor Sibiu, raspunzand ferm solici­tarilor venite din partea sibie­nilor (aplicand si controalele tematice nationale), a inceput o campanie pe termen lung, in care se verifica autenticitatea produselor ecologice care sunt valorificate pe piata judetului Sibiu. In acest sens, comisarii CJPC Sibiu au facut mai multe controale legate de modul in care se comer­cializeaza si se eticheteaza produsele ecologice. Intr-o prima descindere au fost in­treprinse controale in reteaua comerciala munici­pala. Noua operatori economici au incal­cat prevederile legale, anume prevederile art. 24 din Regula­mentul CE nr. 834/2007. Distribuitori din Sibiu, Deva, Timisoara si Bucuresti au primit notificari, dar si amenzi. Tot comisarii au mai constatat lipsa unor indicatii precum ar fi: locul unde s-a cultivat ma­teria prima agricola folosita pentru produsul comercializat. In acest caz a fost vorba de: fulgi de ovaz, bomboane de miere si miere poliflora ecolo­gica.

Au mai fost incalcate si prevederile HG 106/2002, aspecte mentionate in proce­sele-verbale. Comisarii au mai gasit pe piata sibiana produse de import care nu erau insotite de text tradus in limba romana sau de etichetarea nutritio­nala. La finalul actiunii, comi­sarul sef, ing. Ioan Bara, ne-a declarat ca: „Descinderile noastre au aratat ca inca sunt mari disfunctionalitati pe piata de desfacere a produselor ecologice, care trebuie urgent corijate. Am constatat practici incorecte din partea comer­ciantilor care incalca legislatia europeana – privind protectia consumatorilor, produse ce nu au un aviz de comercializare. Au fost aplicate amenzi in valoare de 17.000 de lei si au fost date cinci avertismente, urmand ca in termen de 10 zile comisarii sa revina pentru a constata respectarea paragra­felor legale, amintite in avertis­mente. Mai mult, s-au dispus masuri de oprire temporara de la comercializare, pana la remedierea abaterilor consta­tate, a peste 83 kg de produse ecologice in valoare de 2.917 lei”.Comisarul sef ing. Ioan Bara ne-a mai precizat ca ar exista informatii potrivit carora printre produsele ecologice ar mai fi „ratacite” si produse care ar fi apropiate celor etnobo­tanice!!.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.