Partidul Verde cere protectie prin lege pentru lacul cu nuferi de la Baile 1 Mai

0
574
Concluziile comisiei care a verificat situa?ia Lacului cu nuferi din Rezerva?ia natural? Lacul Pe?ea - Omul a stricat echilibrul
Concluziile comisiei care a verificat situaţia Lacului cu nuferi din Rezervaţia naturală Lacul Peţea - Omul a stricat echilibrul
Rezervatia Naturala Paraul Petea, Baile 1 Mai, singurul habitat acvatic termal din Romania, distrusa de hotii de apa geotermala

Partidul Verde din Romania atrage atentia autoritatilor si publicului ca din cauza exploatarii necontrolate a apei termale din statiunile Baile Felix si Baile 1 Mai, lacul cu nuferi din Baile 1 Mai este in pericol sa sece.

„Lacul din rezervatia 1 Mai si-a modificat dramatic temperatura si nivelul apei, iar nuferii termali, unici in Europa, sunt amenintati cu disparitia. Aceasta specie unica de nuferi termali, care au supravietuit ultimei ere glaciare, ar putea sa dispara acum, din cauza nepasarii autoritatilor si a lacomiei oamenilor. La doar cativa kilometri de Oradea, in Baile 1 Mai, se afla Rezervatia Naturala Paraul Peta. Aici poate fi admirat Nufarul termal sau Nymphaea Lotus Thermalis, o specie subtropicala care a supravietuit perioadei de glaciatiune, datorita apelor calde ale paraului Peta”, potrivit biologului Anna Marossy.

In lacul respectiv mai traiesc inca doua specii rare: pestele „Rosioara lui Racovita” si melcul Melanopsis Parreyssi. Lacul cu nuferi termali a fost declarat monument al naturii inca din 1931. „Rezervatia Naturala Paraul Peta” este in custodia Muzeului Tarii Crisurilor.

Custozii Rezervatiei au avertizat autoritatile in drept, cum ar fi Agentia de Protectia Mediului, Apele Romane si Agentia pentru Resurse Minerale, despre situatia creata.

Verzii din Romania acuza primaria din Sanmartin, autoritatile de mediu, Agentia pentru resurse Minerale si autoritatile judetului Bihor, ca au inchis ani in sir ochii la furtisaguri, si la cele peste 100 de foraje executate si exploatate ilegal, in conditiile in care potentatii judetului si-au facut vile si deruleaza afaceri in comuna Sanmartin, respectiv in cele doua statiuni, Baile Felix si Baile 1 Mai, in detrimentul legislatiei in vigoare de protectie a mediului.

Un raport intocmit de specialistii Muzeului Tarii Crisurilor dezvaluie o realitate alarmanta, care a fost ascunsa ani de zile de autoritati. Furturile continue de apa termala din aceasta zona declarata rezervatie si monument al naturii pun in pericol rezervele din insasi sistemul acvatic termal.

Verzii din Romania solicita autoritatilor statului sa intervina pentru a proteja lacul cu nuferi termali din Baile 1 Mai.

„Atragem atentia autoritatilor ca exploatarea intensa si necontrolata va afecta iremediabil rezervele de apa din cea mai celebra statiune balneo-climaterica din tara. O binecuvantare pentru sanatatea oamenilor si un adevarat miracol care a permis supravieturiea unor specii de plante si animale vechi de milenii este in pericol sa dispara de pe suprafata planetei. Partidul Verde din Romania solicita autoritatilor sa aplice legislatia existenta, prin identificarea si sanctionarea celor ce au executat foraje fara permis sau licenta, in conformitate cu Legea minelor nr. 85 din 18 martie 2003. Data fiind gravitatea situatiei in care se afla rezervatia, nu intelegem nici decizia ANRM, care la data de 25 ianuarie 2012, a inclus in Lista de ofertare spre concesionare noi perimetre pentru exploatarea apelor geotermale in zona (Rontau). Cerem de urgenta ca ANRM sa retraga de la ofertare aceste noi exploatari de ape geotermale, care ar periclita rezervatia si intregul sistem al acviferului geotermal din zona”, a declarat Georgeta Ionescu, vicepresedinte la Partidului Verde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.