Comisarii Garzii de Mediu se revolta

Debandada fara precedent la Garda de Mediu. Dupa venirea la conducerea comisariatului general a liberalului Octavian Popa (numit politic, desi nu are nici o pregatire in domeniu), lucrurile au luat o turnura dezastruoasa pentru institutie.

Angajatii Comisariatului Regional Cluj se revolta impotriva celui poreclit Popicu”.

Schimbarile facute de Popa la comisariatele Garzii de Mediu din toata tara sunt operate strict pe criterii politice. Avid dupa functii (a vrut sa fie guvernator al Deltei Dunarii sau secretar de stat la Ministerul Administratiei si Internelor), Popa a prins postul de la GNM, lasat vacant dupa debarcarea pedistului Silvian Ionescu. Pus pe fapte mari, desi nu are nici o treaba cu domeniul, Popicu” a inceput sa politizeze institutia, generand un haos de nedescris. Unele dintre masuri sunt ilegale, in opinia celor care le suporta consecintele.

CAZUL DE LA CLUJ. Comisariatul Regional Cluj a fost recent desfiintat alaturi de celelalte sapte comisariate regionale ale Garzii Nationale de Mediu – prin Hotararea de Guvern 1224/2007, actualizata. Dupa parerea comisarilor de mediu de la Cluj, aceasta hotarare de guvern este absolut nefundamentata si a produs o zguduire din temelii a intregii structuri a Garzii de Mediu in teritoriu. „Aceasta hotarare distruge o structura organizatorica ce functiona impecabil, prin conducerea de la nivelul celor opt comisariate regionale (structurate pe delimitarea euroregiunilor de dezvoltare agreate de Uniunea Europeana), a cate 5-6 comisariate judetene care executau activitatile de control sub conducerea unui comisar-sef (la nivel de sef de serviciu). Comisariatele judetene aveau cate un referent pentru activitatea curenta administrativa (secretariat, pontaje, FAZ-uri) si erau asistati de catre un consilier juridic”, sustin comisarii clujeni.

Prin decizia lui Popa a fost data peste cap toata activitatea financiar-contabila si administrativa, coordonarea tehnica si juridica – se realiza cu 10 oameni pe toata regiunea. „Era, evident, o coordonare deosebit de economicoasa si eficienta, cu costuri de personal minime si cu eficienta maxima in activitatea noastra specifica”, mai spun comisarii clujeni. In al treilea rand, Hotararea de Guvern 1224/2007 arata ca, in aceasta organizare a GNM, numarul de personal va ramane acelasi (748 de angajati), aceasta insemnand ca nici un angajat regional sau judetean nu va fi disponibilizat, ci va fi preluat de catre comisariatele judetene.

IMPOSIBIL. Aceasta HG nu poate fi respectata din motive simple: la nivelul celor opt comisariate regionale erau angajate 80 persoane la departamentul administrativ. Este clar ca la 43 de judete (cu numai patru persoane la administrativ: contabilitate – doua persoane, resurse umane – o persoana, administrativ – o persoana) este nevoie de 172 de persoane. Adica numai la departamentul administrativ mai trebuie angajate 92 de persoane la nivel national al Garzii de Mediu, pentru functionarea minimala a comisariatelor judetene care au primit personalitate juridica! Ne intrebam cum sa se faca aceste angajari daca HG 1224/2007 spune ca „numarul de personal va ramane acelasi”!? Dar, mai ales, cum sa se permita disponibilizarea unui numar important de personal administrativ, sub masca ofertei (redistribuirii) intr-un post in judetele foste arondate la regionala de mediu, posturi administrative care erau ocupate de personal cu domiciliul in orasul resedinta al regionalei?

„Fara discernamant”

Comisarii clujeni se intreaba de ce nu s-a judecat impactul social al acestei hotarari de guvern, in a carei nota de fundamentare, la rubrica impact social, s-a inscris cu un incredibil cinism „nu este cazul”?… „Sacrificiul s-ar putea intelege daca s-ar dovedi eficienta economica, economia de fonduri bugetare de personal, dar si un copil mic poate calcula ca personalul administrativ concentrat pe opt regiuni este mai mic la numar si mult mai putin costisitor decat personalul administrativ la cele 42 judete + Rezervatia Biosferei Delta Dunarii”, se plang clujenii. Octavian Popa n-a fost in stare sa faca acest calcul sau i-a dat cu virgula. Din acest motiv, distruge ce au creat altii inaintea lui, din 2003 incoace. Dorinta (sau ordinul) de politizare a dus la desfiintarea unei structuri a Garzii de Mediu, pe comisariate regionale, care mergea foarte bine, redusa si elastica din punctul de vedere al personalului administrativ si eficienta din punct de vedere al functionarii. In situatia de acum, soferii regionalelor si multi functionari publici s-au trezit pe „liber”, in conditiile in care HG 1224/2007 arata ca numarul total de personal, pe tara, al Garzii Nationale de Mediu ramane acelasi!

Sursa: Jurnalul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *