O buturuga mare cu aschii de lemn a fost montata de trei saptamani in Valea Bailor din comuna Rodna. Instrumentul actioneaza ca o grebla care aduna saptamanal 100 de kilograme de PET-uri de pe cursul de apa
Gratie acestui dispozitiv ingenios, construit de un angajat al Sistemului de Gospodarire al Apelor, Primaria Rodna ar putea economisi 3.000 de lei, echivalentul unei amenzi de la Garda de Mediu, pentru neridicarea deseurilor lemnoase si plastice de pe cursurile de apa. Inspectorii de la Garda de Mediu incep de maine o serie de controale pentru amendarea primariilor somate, la finele lunii trecute, sa curete albiile raurilor. Printre acestea se afla si cea din Rodna.
Un dispozitiv eficient
Sistemul prin care sunt colectate PET-urile la intrarea in comuna Rodna, in zona cunoscuta ca Valea Bailor, actioneaza deja de trei saptamani, iar ideea construirii lui ii apartine lui Cristian Dragota, angajat al Sistemului de Gospodarire al Apelor, sectia Rodna. „Toata iarna m-am gandit ce sa facem ca sa adunam aceste gunoie de pe apa. Am incercat ceva in regim pilot, ca sa atragem un semnal de alarma ca exista prea multe deseuri neadunate. Sistemul este din lemn si are niste aschii. Actioneaza ca o grebla si aduna toate PET-urile de la 80 de case din comuna. O masina a primariei vine si colecteaza deseurile. Pana acum am adunat vreo 200 de kilograme, care au fost duse la depozitul din Sangeorz-Bai”, explica Cristian Dragota. Acesta mai spune ca spera ca ideea lui sa fie preluata de mai multe primarii, mai ales ca nu implica nici costuri. „Am improvizat ceva si am vrea ca ideea sa fie luata in considerare si de ale primarii”, adauga Dragota. Si primarul comunei Rodna spune ca e multimit de noua forma de ecologizare a cursului de apa. „Este buna si vrem sa o extindem si la tot cursul Somesului. Colectam PET-urile la fiecare sfarsit de saptamana si asa putem sa le aratam oamenilor ca ei arunca gunoaiele si nu altii. Sa simta cat sunt de gospodari”, spune Alexandru Nascan, edilul comunei Rodna.
Maine incep controalele in judet
Printr-o dispozitie a Prefecturii Bistrita-Nasaud, comisarii Garzii de Mediu vor merge in teren, de maine, pentru a verifica stadiul in care se afla opt comune si un oras, in ceea ce priveste ecologizarea cursurilor de apa. „O prima serie de controale s-a desfasurat in perioada 19 martie – 30 aprilie in Bistrita Bargaului, Budacu de Jos, Chiochis, Dumitrita, Maieru, Rodna, Sant, Sieu, Teaca si Beclean. Peste tot au fost identificate depozite de mase plastice si materiale lemnoase pe cursurile de apa si pe maluri. Tuturor li s-a dat termen de remediere a situatiei. De maine, incep controalele”, precizeaza Sorina Drecsan, purtatorul de cuvant al Prefecturii Bistrita-Nasaud. Primariile care nu si-au ecologizat malurile si cursurile de apa risca amenzi de 3.000 de lei.
Sursa: Adevarul