Comunele murdare vor fi amendate de catre UE

In urma unei adrese formulate la inceputul anului de catre Agentia pentru Protectia Mediului Bacau, primariilor din mediul rural le-au fost solicitate situatiile cu privire la depozitarea deseurilor menajere existente. Un numar de 85 de primarii au raspuns, concluziile fiind diferite dar edificatoare asupra situatiei gunoaielor din judet.

Au raspuns mai greu. Interesant este faptul ca in documentele puse la dispozitie de catre directorul executiv APM Corina Pricope este specificat in primul rand ca toate datele stranse din teritoriu au fost centralizate in urma unor nenumarate insistente telefonice si prin retransmiterea adresei de solicitare, fapt care a dus la prelungirea datei limita de primire a unui raspuns cu aproape doua luni. Primul termen stabilit, 11.01.2007, a fost respectat doar de 28 de primarii, adica 32,94 la suta. Ulterior, 50 de institutii au declarat ca detin 151 de depozite cu o suprafata totala de 50,425 de hectare unde se afla deseuri menajere. Din aceste 50 doare zece primarii sustin ca detin depozite imprejmuite, numarul acestora fiind de 17. La polul opus se afla 35 de administratii locale care declara pe propria raspundere ca nu detin depozite de deseuri. Printre acestea se numara cele din Agas, Asau, Magura, Motoseni sau Vultureni. Principalele motive pe care le invoca cei 35 sunt lipsa unor amplasamente industriale majore sau inutilitatea amenajarii unor gropi de gunoi deoarece fiecare locuinta se autogospodareste. „Gropile de gunoi le-am desfiintat pentru ca nu exista deseuri de depozitat. Ne-am organizat in asa fel incat fiecare familie sa aiba o groapa de gunoi a sa”, ne-a declarat viceprimarul comunei Oncesti.

Reabilitare pana in 2009. In urma angajamentelor rezultate dupa procesul de negociere privind capitolul 22 – Mediu, in vederea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, dar si conform Hotararii de Guvern 349 din 2005 privind depozitarea deseurilor, spatiile de depozitare din zona rurala vor trebui sa fie reabilitate pana la 16 iulie 2009. Aceasta trebuie sa fie posibila prin salubrizarea zonelor afectate si reintroducerea acestora in circuitul natural. De asemenea, se mai mentioneaza ca vor trebui luate toate masurile pentru operarea spatiilor existente in conditii de siguranta pentru protejarea mediului si minimizarea cantitatii de deseuri depozitate. O alta regula clara este excluderea depozitarii dejectiilor animaliere, acestea trebuind sa fie depozitate pe platforme speciale si apoi imprastiate pe terenuri agricole. „In momentul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana era o problema cu depozitarea deseurilor. In Bacau s-a stabilit ca sa fie o singura rampa ecologica in comuna Nicolae Balcescu. Acolo unde sunt bariere geografice s-a hotarat sa mai fie o rampa”, a declarat Corina Pricope. Din discutia cu directoarea executiva a Agentiei pentru Protectia Mediului Bacau au mai reiesit cateva aspecte referitoare la obligatiile pe care trebuie sa le aiba primarii din mediul rural. Astfel, depozitarea deseurilor menajere intra in atentia primarilor, conform legii, precum si informarea Agentiei despre situatia serviciilor de salubritate. Daca nu se vor rezolva situatiile acolo unde deseurile menajere sunt depozitate neregulamentar statul roman va fi amendat de catre Uniunea Europeana iar amenda va fi suportata de catre primariile vinovate. Asa ca la treaba, domnilor primari!

Sursa: Monitorul de Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *