Conceptul „The Snail” – castigatorul Electrolux Design Lab 2010

Peter Alwin, student al Institutului National de Design din India, este castigatorul concursului Electrolux Design Lab 2010 cu proiectul „The Snail – Micro Induction Heating” (Incalzire prin micro inductie).
Electrolux, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de aparatura electrocasnica si profesionala, a desemnat Snail (Melcul) castigator al finalei Electrolux Design Lab 2010. Anuntul a fost facut in cadrul finalei ce a avut loc la Londra in data de 23 septembrie 2010, la 100% Design London, cel mai mare eveniment de arhitectura si design din Marea Britanie.

Snail este un aparat portabil de incalzit si gatit ce se bazeaza pe procese de inductie magnetica. Dimensiunea si versatilitatea lui Snail au fost gandite astfel incat sa poata fi lipit direct pe un vas, o tigaie sau o ceasca pentru a incalzi continutul acestora. Spatiul pentru gatitul convenational este redus considerabil, datorita mobilitatii intregului proces de incalzire. Alimentat de o baterie pe baza de cristale de zahar de mare densitate, Snail transforma energia obtinuta din zahar, incalzind astfel o bobina pentru a directiona procesul de inductie magnetica spre recipient. Senzorii integrati detecteaza tipul de alimente ce trebuie incalzite si ajusteaza timpul si temperatura necesare in functie de acesti vectori. Un ecran simplu touch, cu interfata, ajuta la monitorizarea intregului proces.
Motivarea juriului

Snail este un concept intens studiat, ce depaseste cerintele initiale ale concursului EDL.  In plus fata de solutia pe care o ofera locuitorilor unui oras, aparatul reprezinta de asemenea un potential social mai larg pentru uzul in zone retrase; asa cum primul telefon mobil a deschis sfera oportunitatilor in comunitatile mai izolate.

Design-ul organic polarizeaza si ofera un potential pentru diferentiere si personalizare, astfel incat vor exista mai multe optiuni de folosire.

Juriul

Juriul a fost format din Ineke Hans, fondatorul biroului de design INEKEHANS/ARNHEM, Benjamin Hubert (Designerul anului, premiile British Design 2010), Jon Marshall, Studio Director la BarberOsgerby; si Henrik Otto, Senior VP la Global Design de la Electrolux.
Premiile

Premiul I Electrolux Design Lab 2010 decernat proiectului Snail consta in suma de 5000 Euro si o perioada de practica platita timp de sase luni intr-unul din centrele de Global Design Electrolux. Locul II a fost obtinut de proiectul Bio Robot Refrigerator realizat de catre Yuriy Dmitriev, CSU, Rusia, iar pe Locul III

s-a clasat The Elements Modular Kitchen, All-In-One Kitchen Shelving, concept propus de Matthew Gilbride, North Carolina State University, SUA. Conceptul Bio Robot Refrigerator a primit, de asemenea, Premiul Alegerea Publicului – conform votului online.

Tema competitiei Electrolux Design Lab 2010

Pentru cea de-a opta editie Electrolux Design Lab, studentii la design industrial din interaga lume au fost invitati sa creeze aparate electrocasnice care iau in considerare modul in care oamenii prepara si stocheaza mancarea, spala hainele si vasele in spatii din ce in ce mai compacte. Numarul in crestere al populatiilor ce locuiesc in mediul urban dicteaza nevoia de eficientizare a spatiului locuibil. Prin urmare, propunerile au trebuit sa gaseasca solutii pentru acest tip de consumatori, sa fie eco, adaptabile in timp si spatiu si sa permita procesul de individualizare.

La editia 2010 Electrolux Design Lab au fost inscrise 1300 de proiecte de studenti din peste 50 de tari.

Topul celor 8 finalisti

LOCUL I: The Snail, Micro Induction Heating de Peter Alwin, National Institute of Design, India

LOCUL II: Bio Robot Refrigerator, Cool, Green, Food Preservation de Yuriy Dmitriev, CSU, Rusia

LOCUL III: Elements Modular Kitchen, All-In-One Kitchen Shelving de Matthew Gilbride, North Carolina State University, SUA

  • The Kitchen Hideaway, de Daniel Dobrogorsky, Monash University, Australia;
  • Clean Closet, Concept de spalatorie All in One de Michael Edenius, Umea Institute of Design, Suedia;
  • Dismount Washer, Spalatorie Wash & Go de Lichen Guo, Zhejiang University of Technology, China;
  • External Refrigerator, Sistem de racire extern de Nicolas Hubert, L’Ecole de Design Nantes Atlantique, Franta;
  • Eco Cleaner, masina de spalat vase compacta si portabila de Ahi Andy Mohsen, Elm o Sanat University, Iran.

ALEGEREA PUBLICULUI: Bio Robot Refrigerator, Cool, Green, Food Preservation de Yuriy Dmitriev, CSU, Rusia

Despre Electrolux Design Lab

Electrolux Design Lab este o competitie globala de design care invita studentii la design din intreaga lume sa conceapa proiecte inovative pentru electrocasnicele viitorului. Din 2003 pana in prezent mii de studenti din peste 100 de tari au participat la competitia Electrolux Design Lab. In anul 2010 Romania a avut peste 50 reprezentanti inscrisi in concurs, iar 3 dintre ei s-au calificat in semifinala.

De-a lungul anilor competitia a avut teme diferite: Designul electrocasnicelor peste 90 de ani, Londra 2009; Designul produselor electrocasnice pentru Generatia Internet, Zurich 2008, Designuri Eco, Paris 2007, Designul pentru o alimentatie sanatoasa, Barcelona, 2006; Designul viitorului, Stockholm, 2005; Designul viitorului, New York, 2004; Solutii dedicate consumatorilor, Budapesta, 2003.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *