Toamna se numara parlamentarii repetenti la ecologie!

Decizii nocive si absenteism cronic printre parlamentari la capitolul voturi pe legile cu impact asupra mediului. Ministrii mediului – supriza cea mai mare a cercetarii!

Astazi, 30 septembrie 2010, Ecopolis – Centrul pentru Politici Durabile si Asociatia Salvati Dunarea si Delta, impreuna cu partenerii Fundatia TERRA Mileniul III, WWF, Asociatia ALMA-RO, Mare Nostrum, Salvati Vama Veche si GRINDA au prezentat rezultatele evaluarii Votul Verde pentru perioada 2008-2010.

Cercetarea Votul Verde evalueaza membrii Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei, in functie de sustinerea pe care acestia o acorda sau nu proiectelor de lege cu impact asupra mediului. Rezultatele cercetarii sunt disponibile publicului prin intermediul paginii de internet www.votulverde.ro, unde poate fi consultat atat clasamentul final al deputatilor, cat si informatii detaliate despre activitatea parlamentara in domeniul protectiei mediului a fiecarui parlamentar inclus in cercetare.

„Votul Verde reprezinta primul exercitiu de monitorizare a legislatiei de mediu si a voturilor parlamentarilor din Romania efectuata vreodata la noi in tara si disponibila publicului larg” precizeaza Costel Popa, Presedinte Ecopolis. „Am initiat si continuam acest demers in special pentru a informa cetatenii cu privire la politicile publice de mediu si pentru ca, pe termen lung, acest instrument poate fi extrem de util in procesul de vot, un factor care influenteaza cetateanul in alegerea reprezentantului sau in Parlament” conchide Costel Popa.

Iata doar cateva dintre concluziile cercetarii de care orice alegator ar trebui sa tina cont:

Niciun parlamentar nu a reusit sa obtina punctajul maxim in urma votului pe cele 12 legi cu impact asupra mediului puse in discutie. Cel mai mare scor (78,75%) a fost inregistrat de deputatul PNL Gheorghe Gabor,  acesta acumuland 9 voturi verzi, 2 impotriva pozitiei ecologiste si o absenta.

Gheorghe Gabor declara: „Cred ca ceea ce faceti dumneavoastra este extrem de util pentru pastrarea unui mediu sanatos, pentru ca oamenii sanatosi nu pot sa traiasca si sa se dezvolte decat tot intr-un mediu sanatos. De aceea si noi prin activitatea pe care o desfasuram in Parlament trebuie sa contribuim la acest lucru.”

Cel mai verde grup parlamentar este cel al PNL cu scorul de 60,83%, urmat de cel al Minoritatilor, cu 57,5%. Intre primii 10 clasati se afla 7 deputati PNL, un reprezentant al PD-L si doi ai PSD+PC.

Cei mai verzi deputati din fiecare partid sunt: Gabor Gheorghe – PNL (78.75%),  Gant Ovidiu Victor  – grupul minortatilor (70%), Erdei Doloczki Istvan – UDMR (65.42%) Dusa Mircea – PSD+PC (74.17%) si Burlacu Cristian – PD-L (76.67%).

Codasul clasamentului Votul Verde 2010 este Victor Surdu (PSD+PC) cu 34,58 procente, cumulate prin 4 voturi impotriva pozitiei expertilor, 7 absente si un singur vot verde. Victor Surdu este urmat in Topul Rusinii de alti 3 reprezentanti ai PSD+PC, de 3 deputati PDL si de 2 de la UDMR.

63 de deputati au scoruri sub 50%, votand preponderent impotriva pozitiei expertilor.

„Aceasta analiza reproduce fidel nivelul la care ne aflam cu integrarea protectiei mediului in politicile publice in Romania, adica foarte jos. Monitorizarea activitatii parlamentare a aratat nu numai un absenteism ridicat, ci si indiferenta fata de problemele de mediu. Exista proiecte de modificare a unor legi sau de aprobare a ordonantelor guvernamentale care stau in Parlament din 2007. In acest timp, pe teren, institutiile si autoritatile locale se confrunta cu neclaritati, neconcordante si cu lipsa sustinerii legale pentru aplicarea unor masuri care sa ne asigure dreptul la un mediu sanatos – un drept fundamental stipulat in Constitutia Romaniei” precizeaza Luminita Tanasie, Romania Programme Manager, WWF.

Ministrii mediului – surpriza cercetarii Votul Verde 2010

Cea mai mare surpriza o reprezinta actualul ministru al mediului, Laszlo Borbely, clasat pe locul al doilea in Topul Rusinii, cu 9 absente, doua voturi impotriva pozitiei expertilor si o abtinere.

Korodi Attila, ministrul mediului in perioada 2007-2008, se numara la randul sau printre nepromovati, cu un  scor de 45,42% (locul al 304-lea din 332). Are 9 absente, doua voturi impotriva pozitiei ecologiste si un vot „verde”. Desi ca ministru al mediului a promovat multe programe benefice – printre altele, a stopat proiectul RMGC si a sustinut interzicerea OMG-urilor – Attila Korodi nu a votat pe multe legi, importante pentru sanatatea mediului, supuse atentiei parlamentului in perioada 2008 – 2010.

Un alt exemplu este cel al Sulfinei Barbu, fost ministru al mediului, actualul presedinte al Comisiei de administratie publica din Camera Deputatilor. Sulfina Barbu a promovat cu greu, cu un punctaj de 52,08%. Barbu are 5 absente, 3 voturi impotriva si 4 voturi conforme cu pozitiile expertilor Votul Verde.

„Experienta celor doua editii ale Votului Verde ne-a invatat ca deputatilor le lipsesc probabil instrumentele specifice de a raspunde unor chestiuni cheie precum eficienta energetica, energie regenerabila, despaduriri sau utilizarea neadecvata a terenului. Acest fapt, cumulat cu instabilitatea si confuzia la nivel politic din Romania, nu face altceva decat sa ingreuneze procesul legislativ, iar in final, cetatenii fata de care deputatii ar trebui sa fie responsabili, sunt principalii perdanti” conchide Ioana Ciuta, Director Executiv Terra Mileniul III.

Pentru mai multe informatii: Irina Dobrita, PR Manager, Ecopolis – Centrul pentru Politici Durabile, [email protected], telefon: 0726 28 18 94

Nota pentru jurnalisti:
Metodologia Votul Verde 2010
Metodologia folosita este inspirata din modelul anglo-saxon, fiind cunoscuta sub denumirea de „score-card”. Pentru generarea unui astfel de „score-card” sunt parcursi urmatorii pasi:
1. Selectarea legilor de interes pentru mediul inconjurator, in cazul nostru cele care au fost dezbatute in Parlament.
2. Analizarea legilor de catre expertii din proiect in functie de interesele pe care acestea le promoveaza si sunt catalogate ca avand un impact pozitiv sau  dimpotriva negativ asupra mediului. Un vot conform cu pozitia expertului echivaleaza cu un vot verde.
3. Identificarea modului in care au votat parlamentarii pentru proiectele de lege selectate.
4. Evaluarea fiecarui vot al fiecarui parlamentar: astfel, daca pozitia sa coincide cu cea a expertilor ecologisti, votul sau este catalogat drept „verde” si este punctat cu 10 puncte. Daca votul sau contravine pozitiei expertului, punctajul acordat este negativ (-10). Absentele si abtinerile au fost si ele contorizate, insa mai putin drastic decat voturile negative (o absenta = -1 punct, o abtinere = -2 puncte).
5. Consolidarea acestor date si realizarea clasamentului. In plus, se poate realiza o medie a fiecarui partid prin evaluarea voturilor parlamentarilor din partidul respectiv.

Pentru cele patru sesiuni legislative care s-au succedat de la ultima editie a Votului Verde, echipa proiectului a identificat un numar de 14 legi si proiecte de mediu pe care s-a votat final. Acestea acopera cele sase domenii de interes si reprezinta cele mai importante initiative legislative pe mediu din Parlamentul Romaniei. Trebuie mentionat faptul ca, in cazul a doua dintre legile identificate de catre expertii proiectului, nu s-a votat electronic, acest lucru facand imposibila notarea deputatilor. Am decis ca cele doua legi sa fie totusi incluse in capitolul „Legi monitorizate”. Consideram ca aspectul identificarii legilor si aducerii lor in atentia publica este la fel de important cu cel al clasificarii deputatilor conform voturilor acestora. Aceste legi sunt Legea 54/2010 si Legea 271/2009, ambele pot fi gasite in domeniul Conservarea biodiversitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *