Conferinta „Cooperare Europeana pentru valorificarea surselor de energie regenerabila”, organizata in cadrul sub-proiectului TREC – Cluster Transnational in Domeniul Energiei Regenerabile a reunit la Cluj-Napoca, peste 50 de specialisti in domeniu.
In cadrul evenimentului s-au prezentat exemple de bune practici din Germania, Grecia si Romania in domeniul energiilor regenerabile si s-a discutat despre posibilitatile de colaborare atat pe plan national cat si international. Directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, Claudiu N. Cosier, a facut un apel la mai multa implicare in asocieri de tip cluster, din partea sectorului privat.
„Este dorinta noastra ferma de a crea clustere functionale si nu forme fara fond. Un cluster functional in care partenerii sa colaboreze la un randament de suta la suta, deocamdata in Romania nu exista. Insa pentru a crea un astfel de cluster este nevoie sa dezvoltam in primul rand capitalul social impreuna cu partenerii din sectorul privat. In acest context, evident ca ne-am propus sa sprijinim demersurile de aparitie a unor asociatii sectoriale private trainice, cu care sa colaboram pe diverse planuri, precum dezvoltarea unor politici regionale”, a declarat Claudiu N. Cosier.
Ulterior, managerul proiectului TREC, expertul tehnic in cadrul ADR Nord-Vest, Torok Gergely, a explicat aspectele tehnice ale functionarii unui cluster, intr-o maniera inedita. „Parteneriatul dintre membrii unui cluster este foarte asemanator cu o relatie de cuplu. In primul rand, intr-un cluster, la fel ca in viata privata, principalul element este increderea. De asemenea participarea in astfel de structuri trebuie sa fie benevola, dragoste cu forta nu se poate. La fel ca intr-un cuplu, trebuie sa invatam unul de la celalalt, trebuie sa ne ascultam unul pe celalalt deoarece de multe ori problemele celorlalti ascund solutii la problemele noastre. In momentul de fata exista circa 30 de clustere in Romania, unele dintre ele putand functiona mai bine daca acorda mai multa atentie acestor aspecte”, a declarat Torok Gergely, adaugand ca, pana si in tarile mai dezvoltate, clusterele au nevoie de aproximativ 7 ani pentru a deveni cu adevarat functionale.
Invitatii, KETIKIDIS Valantis, (CERTH/ISFTA, Grecia), Nadia HATZIMITRAGA (DIADYMA, Grecia), Romann GLOWACKI (DBFZ Leipzig, Germania) au prezentat situatia existenta in tarile partenere si initiative de infiintare a clusterelor locale. Ei au sustinut ca structurile de suport pentru afaceri se dovedesc extrem de utile, mai ales in cazul unor colaborari internationale, in special din perspectiva infiintarii unor centre deschise de cercetare dar si a birocratiei si a legislatiei. Totodata, au aratat ca in regiunile pe care le reprezinta, numarul firmelor si universitatilor interesate de domeniul energiilor regenerabile a crescut vertiginos in ultimii ani, iar acest lucru se reflecta asupra tendintelor pietei muncii.
Conferinta a fost organizata de Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest (ADR Nord-Vest) impreuna cu Institutul de Cercetari pentru Instrumentatie Analitica (ICIA) Cluj-Napoca, departamentul Centrul de Transfer Tehnologic- CENTI.
Subproiectul TREC, finantat din programul INTERREG IV se deruleaza in perioada mai 2011 – aprilie 2013 si isi propune crearea a doua clustere regionale in domeniul energiei regenerabile cu nucleu in judetul Cluj si in Regiunea Macedonia de Vest din Grecia, precum si constituirea clusterului transnational prin afilierea la reteaua deja existenta in Regiunea Saxonia din Germania.Sub-proiectul TREC se deruleaza in cadrul proiectului SMART+, prin care un consortiu format din 6 regiuni europene si-a asumat rolul de a analiza, transfera si disemina bunele practici in scopul promovarii inovarii, cercetarii si dezvoltarii tehnologice in randul firmelor. Consiliul Judetean Cluj este partenerul roman din proiectul SMART+.
Clusterele reprezinta concentrari geografice de institutii si companii interconectate, dintr-un anumit domeniu, unite sub o singura umbrela in scopul stimularii activitatilor inovative, a cresterii capacitatii de productie si a competitivitatii.