Contemplarea naturii ne ajuta sa avem mai mult autocontrol

Contemplarea naturii ne ajut? s? avem mai mult autocontrol
Contemplarea naturii ne ajuta sa avem mai mult autocontrol
Contemplarea naturii ne ajuta sa avem mai mult autocontrol

Daca impulsivitatea va da de furca si va treziti, de pilda, cumparand lucruri inutile, oamenii de stiinta recomanda contemplarea naturii. Nici macar nu e nevoie sa dati o tura in padure sau la munte – expertii spun ca e de ajuns o imagine digitala cu peisaje pentru a ne tempera.

Aceasta a fost concluzia unui studiu realizat la Utah State University, unde in urma unui experiment s-a constatat ca expunerea vizuala la peisaje naturale duce la scaderea impulsivitatii.

In cadrul experimentului, cercetatorii au realizat un test obsinuit al impulsivitatii: circa 200 de studenti au primit spre vizualizare fie imagini cu peisaje naturale, fie imagini din lumea construita sau infatisand forme geometrice. Dupa ce au parcurs numeroase fotografii, studentilor le-au fost afisate pe ecranele calculatoarelor mesaje spontane, in care aveau de ales intre a primi sume mai mici de bani pe loc sau sume mai mari, umedar intr-un moment ulterior. Acest mesaj a fost afisat in randuri repetate, sumele variind in functie de raspunsurile anterioare.

La finalul experimentului, s-a observat o diferenta semnificativa intre cei care vizualizasera imagini cu natura si cei care avusesera parte de peisaje antropice, acestia din urma inregistrand un nivel de autocontrol mai scazut. “Expunerea la imagini a fost scurta – de aproximativ 10 minute -, iar vizualizarea s-a facut pe ecranul calculatorului, nu prin imersiunea in mediul natural. Chiar si asa, am constatat ca imaginile virtuale cu natura ne ajuta sa fim mai sanatosi si sa ne pastram atentia, iar alte studii arata ca imersiunea autentica in natura functioneaza si mai bine,” arata Kerry Jordan, unul dintre autorii studiului.

Cercetatorii nu stiu insa in ce anume consta corelatia dintre contemplarea naturii si scaderea impulsivitatii. Una dintre ipoteze ar fi diferentele de stare emotionata determinate de contactul cu natura, respectiv cu mediul construit, iar alta vizeaza perceptiile asupra timpului. Atunci cand suntem in mijlocul naturii, timpul pare sa incetineasca, lucru care ar putea determina impresia ca amanarea gratificarii nu presupune un efort asa de mare. Totodata, echipa de la Utah e de parere ca la mijloc ar putea fi o atentie sporita atunci cand contemplam natura si, in aceste conditii, ne putem concentra mai mult asupra consecintelor implicate de deciziile luate.

Chiar daca nu putem da fuga in padure de fiecare data cand ne-ar prinde bine un plus de autocontrol, putem incerca sa testam pe propria minte efectul imaginilor virtuale sau putem aduce, putin cate putin, natura in casele si birourile noastre: cateva ghivece de flori, o mini-gradina suspendata sau o sera miniaturala pot fi de ajutor. Daca nu pentru reducerea impulsivitatii, macar pentru calitatea aerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *