Competitia ”Orasul Reciclarii” se apropie de final

Competitia ”Orasul Reciclarii” se apropie de final
Competitia ”Orasul Reciclarii” se apropie de final

Cea de-a doua editie a competitiei ”Orasul Reciclarii” adresata primariilor de municipiu din Romania se apropie de final. 30 iunie 2014 este data la care cele 32 de municipalitati inscrise in „batalia” reciclarii vor incheia lupta simbolica pentru cresterea calitatii serviciilor de colectare separata si mobilizarea populatiei astfel incat cantitatile de deseuri de ambalaje reciclate la nivel national sa creasca.

Competitia este organizata de Eco-Rom Ambalaje – compania detinatoare a licentei “Punctul Verde” in Romania si cea mai importanta organizatie de preluare de la agentii economici a obligatiei de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje – sub patronajul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.

,,Conform ultimelor statistici, in Romania se recicleaza 55% din totalitatea ambalajelor puse pe piata, procent care trebuie sa creasca cu 20% in urmatorii doi ani. In acest context, cantitatile de deseuri de ambalaje reciclate trebuie sa fie din ce in ce mai mari, iar acest lucru nu este posibil decat prin dezvoltarea unui sistem de colectare separata calitativ bazat pe implicarea autoritatilor locale. Acesta este scopul bataliei pentru titlul de <Orasul Reciclarii>: mobilizarea primariilor si, prin acestea, a intregii comunitati, astfel incat protejarea mediului prin simplul gest de separare a deseurilor sa devina un principiu de viata.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Timp de 6 luni – in perioada 1 ianuarie-30 iunie 2014 – in Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti-Sectoarele 3 si 6, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focsani, Iasi, Medias, Roman, Satu Mare, Sfantu Gheorghe, Slobozia, Targu Jiu, Tulcea, Zalau, Barlad, Braila, Calarasi, Constanta, Galati, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiesti, Slatina, Suceava, Targu Secuiesc si Vaslui, Eco-Rom Ambalaje a monitorizat constant serviciul de colectare separata, astfel incat acesta sa se desfasoare in cele mai bune conditii. In plus, fiecare municipalitate a realizat actiuni de informare si educare a populatiei privind importanta separarii deseurilor de ambalaje: competitii pentru elevi, dezbateri pe tema reciclarii, reamenajari creative ale spatiilor de colectare separata, campanii de voluntariat.

Castigatorul competitiei va obtine titlul de ,,Orasul Reciclarii” si marele premiu: o zona eco wi-fi, un spatiu inedit de relaxare, 100% eco si cu acces liber la internet in valoare de 12.000 euro.

In 5 luni de competitie au fost colectate separat si reciclate aproximativ 5.000 de tone de deseuri de ambalaje, dintre care peste 2.000 de tone de plastic, peste 2.500 de tone de hartie-carton si peste 345 de tone de sticla.

Proiectul este realizat in colaborare cu Asociatia Municipiilor din Romania si cu Institutul pentru Politici Publice si este promovat de Administratie.ro si Domnuleprimar.ro.

Mai multe detalii despre editia a doua a competitiei „Orasul Reciclarii” si informatii despre colectarea separata a deseurilor de ambalaje pot fi aflate accesand site-ul www.ColecteazaSelectiv.ro.

Despre Eco-Rom Ambalaje

ECO – ROM AMBALAJE S.A. este o organizatie infiintata la sfarsitul anului 2003 de un grup de companii care activeaza in Romania si care au luat initiativa implementarii sistemului de responsabilitate a producatorului, in tara noastra. Acest sistem are ca scop indeplinirea obligatiilor de reciclare a deseurilor de ambalaje ce revin producatorilor care pun pe piata produse ambalate.

Eco-Rom Ambalaje a inceput activitatea in 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmand ca anul 2013 sa se incheie cu 2.849 de companii responsabile in portofoliu – reprezentand circa 5% din forta de munca salariala a Romaniei.

Eco-Rom Ambalaje a preluat si a indeplinit cu succes, in fiecare an, obligatiile de valorificare si reciclare pe care si le-a asumat pentru membrii sai. Organizatia implementeaza si dezvolta in Romania un sistem de colectare separata a deseurilor de ambalaje ce vizeaza atat agentii economici, cat si populatia si care contribuie semnificativ la realizarea tintelor de colectare si reciclare impuse Romaniei de catre Uniunea Europeana.

Din 2013, Eco-Rom Ambalaje este membru fondator al organizatiei internationale EXPRA.

Despre EXPRA

EXPRA (Extended Producer Responsibility Alliance) – este o organizatie non-profit, infiintata in 2013, care reuneste sistemele de colectare separata si sistemele de reciclare a amabalajelor detinute de industriile obligate din 18 tari, actionand ca o platforma de politici comune in interesul tuturor membrilor sai. Misiunea EXPRA este de a contribui la realizarea unui serviciu de calitate de gestionare a deseurilor pentru toti cetatenii, ca parte integrata a unei viziuni globale durabile de management al deseurilor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente