Ministrul Mediului, Rovana Plumb, si primarul Capitalei, Sorin Oprescu, au semnat luni un contract in valoare de 258.352.050 de euro, pentru finantarea proiectului de finalizare a statiei de epurare de la Glina, in valoare totala de peste 416 milioane de euro.
„Proiectul semnat azi este cel mai mare proiect de mediu integrat din Romania, este cel mai mare ca anvergura, ca impact si simbolizeaza respect pentru cetateni si pentru mediu”, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb, dupa semnarea contractului.
La randul sau, primarul Capitalei a explicat ca proiectul, constand in finalizarea statiei de epurare de la Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare si a canalului colector Dambovita, are ca beneficiari directi atat cetatenii Capitalei si ai altor 11 localitati din vecinatatea municipiului Bucuresti, cat si ceilalti cetateni ai Romaniei.
„Datorita existentei acestei statii de epurare, Bucurestiul si bucurestenii nu mai polueaza Dambovita, Dunarea si Marea Neagra. Concret, se reduce impactul negativ al poluarii raurilor si al infiltratiilor de ape uzate in panza freactica din zona bazinului hidrografic al Dambovitei, Argesului si Dunarii”, a spus Sorin Oprescu.
Potrivit primarului general, pentru prima faza a proiectului, au fost cheltuiti deja 108,3 milioane de euro din care 65 la suta au fost fonduri europene, in contextul in care finalizarea fazei I a statiei de epurare de la Glina a reprezentat o conditie de mediu pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
Actuala faza a proiectului, in valoare de 416.519.607 euro, inclusiv TVA, vizeaza extinderea statiei de epurare a apelor uzate si constructia incineratorului pentru eliminarea namolului, reabilitarea si extinderea sistemului de drenare si lucrari de reducere a infiltratiilor, prin reabilitarea sistemelor de drenaj in zonele Tineretului, Titan si Lacul Carol, si reabilitarea colectoarelor principale.
Pentru aceasta, a fost alocata suma de 258.352.050 de euro, din perioada de programare 2007 – 2013, urmand ca restul de aproximativ 158 de milioane de euro sa fie alocati in cadrul financiar multianual 2014 – 2020.
Finantarea este asigurata in proportie de 62,63 la suta din fonduri prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, 7,70 la suta de la bugetul de stat, 0,71 la suta, in afara TVA-ului pentru proiect, de la bugetul local, iar restul 28,6 la suta vor fi asigurati in urma unui imprumut extern ce urmeaza a fi contractat de catre municipalitate.
Astfel, din finantarea de 258.352.050 de euro, suma de 130 de milioane de euro a fost alocata din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu.
Ministrul Mediului Rovana Plumb a mai declarat, luni, in cadrul evenimentului de semnare a constractului de finantare, ca valoarea totala a fondurilor absorbite de Romania prin POS Mediu a ajuns la 1 miliard de euro, in conditiile in care, in mai 2012, cand a preluat portofoliul Mediului, fusesera absorbite fonduri de 197 de milioane de euro. Astfel rata de absorbtie, care in mai 2012 se situa la 4,37 la suta, a ajuns la 22,12 la suta.