Controale la comanda politica

Silvian Ionescu si-a reluat postul de comisar general al Garzii de Mediu si face o dezvaluire socanta pentru un stat membru UE: comisari ai institutiei au fost trimisi de vechea conducere in inspectii la comanda politica.
silvian ionescu
Silvian Ionescu, pus pe dezvaluiri despre Garda de Mediu

Silvian Ionescu, revenit la conduce-rea Garzii Nationale de Mediu dupa ce a mai ocupat aceasta functie intre 2005 si 2007, este cel care trebuie sa faca curatenie dupa dezastrul lasat in urma de Octavian Marius Popa, liberalul care a reusit sa duca institutia in incapa-ci-tate de a-si mai desfasura activitatea.

Asa cum Jurnalul National a aratat in mai multe randuri, fostul comisar gene-ral, cunoscut si sub porecla Popicu”, a de-clan-sat o “reorganizare” a institutiei care a dus Garda in colaps. Noul comisar gene-ral si-a inceput activitatea promovand un proiect de Hotarare de Guvern care trebuie sa repuna institutia pe calea corecta. Silvian Ionescu evita sa discute prea mult despre ce s-a intamplat in ultimii doi ani in GNM, dar sunt aspecte pe care nu vrea sa le “bage sub pres”: “Sunt foarte multi comisari, meseriasi, care au plecat din Garda de Mediu pentru ca nu au mai suportat controalele la comanda politica”.

Ionescu a descoperit si ca fostii consilieri ai lui Popa se implicau in activitatea institutiei mult peste limitele le-gale. “Ei bine, oamenii din cabinetul demnitarului au participat personal la controale, desi ei nu sunt specialisti-angajati ai institutiei. Ei nu aveau calitatea legala de a participa la astfel de controale”, precizeaza Silvian Ionescu.

“Reorganizarea” lui Octavian Marius Popa desfiinta structura construita in 8 comisariate regionale, la recomandarea Comisiei Europene, singurul scop urmarit fiind, de fapt, acela de a prelua Comisariatul general controlul asupra achizitiilor publice. De altfel, Silvian Ionescu confirma aceasta supozitie cu informatiile descoperite la fata locului: “Consilierii lui Octavian Popa au semnat contracte de achizitie”. Potrivit legislatiei, fiecare institutie publica trebuie sa aiba departamente speciale care sa se ocupe de organizarea procedurilor de achizitii publice. Consilierii comisarului general Popa nu aveau nici o calitate sa se ocupe de aceste proceduri de achizitii. Silvian Ionescu spune ca va sesiza institutiile abilitate cu privire la aceste ilegalitati.

Iar seria ilegalitatilor este si mai lunga: la GNM au fost facute disparute documente si evidente intregi au fost sterse din calculatoare. Silvian Ionescu spune ca de la plecarea sa din institutie, aceasta nu a mai avut nici un plan de inspectie si control.

IONESCU SI SERVICIILE
Silvian Ionescu a fost ofiter al Serviciului de Informatii Externe, motiv pentru care propunerea sa pentru functia de prefect al Bucurestiului a declansat un scandal politic in Romania. Comisarul general nu se fereste insa sa vorbeasca despre aceste aspecte si nici despre cohorta de oameni iesiti din astfel de structuri care “capuseaza” institutiile publice cum este si Garda de Mediu. “Cand am preluat prima oara Garda, in 2005, am gasit zeci de ofiteri de Interne la pensie care erau angajati aici”. Silvian povesteste ca i-a invitat pe toti la minister si a avut o discutie cu ei, concediindu-i. “Ei nu faceau consultatii juridice, pentru ca nu erau in stare. Ei se ocupau aici de tot felul de melticareli.” Reintors in institutie, acesta povesteste ca a gasit aici din nou “cativa muguri” de acelasi fel. “Vor pleca cu totii”, spune Silvian Ionescu, care crede ca cea mai buna solutie pentru eficientizarea activitatii institutiei, dar si pentru a scurtcircuita traseul spagii in GNM este aceea de a externaliza serviciul de asistenta juridica.

INCHIDEREA SOMETRA
Pe lista de prioritati a comisarului ge-neral Silvian Ionescu acum la reluarea functiei este si Sometra Copsa-Mica, so-cietate comerciala care se afla in programul de conformare negociat cu Comisia Europeana. Sometra anunta disponibilizari masive si pare decisa chiar sa-si inchida activitatea. “Inchiderea unei instalatii precum este cea de la Sometra costa 50 de milioane de euro… Pentru ca ei trebuie sa lase in urma curatenie totala”, spune Silvian Ionescu. GNM va face un control la Copsa-Mica pentru a vedea cum va respecta societatea Mytilineos obligatiile de mediu ce ii revin.

Sursa: Jurnalul National

Articolul precedentBig Party, mari probleme
Articolul următorCum sa ai o casa ECO (I)

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,209FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente