Copaci otraviti in Parcul Bordei

Trei bidoane de soda caustica au fost gasite in Parcul Bordei. Peste 70 de copaci s-au uscat subit, mai exact in perioada in care zona verde a fost in proprietatea lui Costica Constanda. Arborii care au mai ramas in Bordei se pot numara acum pe degete.

Zona verde a devenit una cheala, iar arborii au inceput sa moara in ultimele luni. In momentul in care s-a facut schimbul de terenuri intre Costica Constanda si Primaria Capitalei, mai exact intre Bordei si Satul Francez, angajatii de la Lacuri si Parcuri au inceput sa refaca zona verde. Surprizele n-au fost unele placute.

„Eu am fost cel care i-am predat parcul lui Constanda in 2003, cind la primarie era domnul Basescu, si cel care l-a luat acum in 2008. Stiu exact cum era acest parc, avea pomi sanatosi, era o placere sa te plimbi. Acum e un dezastru. Aproape toti copacii sint uscati”, ne-a spus Neagu Constantin, sef de echipa al lucratorilor de la Lacuri si Parcuri. Cind au intrat acum citeva saptamini pe spatiul verde, bine pazit pina atunci de oamenii lui Constanda, angajatii municipalitatii au gasit printre mormane de gunoaie si trei bidoane de soda caustica.

PLAN. Nimic nu era intimplator, pentru ca mai toti arborii erau uscati, singura solutie fiind taierea lor. „Pomii care erau uscati erau insemnati cu rosu, de fapt fiecare copac avea cite o culoare, unii au mai rezistat, dar nu se stie pina cind. Am taiat peste 70 de arbori din Bordei, pentru ca nu mai aveam ce face cu ei. La radacina lor am gasit un praf albicios. E clar ca cineva i-a otravit. Toti cei marcati erau grupati, probabil ca pe spatiul respectiv urma sa se construiasca”, a mai spus Neagu Constantin.

Pentru a salva ce se mai putea, a fost adus in Parcul Bordei si un inginer silvic, Gelu Palamaru. „Din primele probe si observatii, radacinile copacilor au fost infestate cu soda caustica. Singura solutie de neutralizare este ca zona sa fie udata permanent, trebuie foarte multa apa. Mai exista si varianta de neutralizare cu un acid, otetul, dar deocamdata apa este cea mai buna. Situatia putea fi si mai grava daca se turna motorina. Sint inginer silvic si am vazut cazuri de genul asta”, ne-a declarat Gelu Palamaru.

DEFRISARE ILEGALA. Distrugerea zonei verzi a inceput in urma cu cinci ani, cind Costica Constanda a intrat in posesia parcului. La data de 23.07.2004, cind la sefia Capitalei se afla actualul presedinte, Traian Basescu, Sulfina Barbu, atunci sefa Directiei de Mediu, apoi ministru al Mediului, aproba taierea a peste 100 de arbori din Parcul Bordei. Conform legii, Constanda nu avea voie sa se atinga de nici un copac, insa, cind e vorba despre o afacere imobiliara de sute de milioane de euro, cine mai respecta legile.

La vremea respectiva, Jurnalul National a relatat cazul, viceprimarul general, Razvan Murgeanu, sanctionindu-l pe Stelian Ifrim, directorul de atunci al Directiei de Mediu, pentru ca a aprobat si el taierea arborilor. La vremea respectiva s-a format si o comisie care sa analizeze modul in care Constanda a taiat copacii din Bordei. Lucrurile au fost destul de confuze. In afara de faptul ca s-a facut un inventar al copacilor si s-au luat probe de la radacinile acestora, existind inca de pe atunci ipoteza otravirii, situatia a ramas aceeasi.

Acum, doua parcele din Parcul Bordei, care se intind pe o suprafata de 4.600 de metri patrati, au fost ingradite, raminind in posesia lui Constanda. De restul terenului din spatiul verde se ocupa Primaria Capitalei, care deja a inceput redecorarea zonei.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente