Foarte multi copii din Marea Britanie au pierdut aproape orice legatura cu mediul inconjurator si nu mai sunt capabili sa identifice plante sau animale obisnuite, se arata intr-un studiu aparut in publicatia „BBC Wildlife Magazine” si citat de „The Independent”.
Aproximativ jumatate dintre cei 700 de copii cu varste intre 9 si 11 ani chestionati nu au fost in stare sa recunoasca paianjenul, stejarul, pitigoiul si campanula, in timp ce doar 62 la suta au stiut sa numeasca broasca. Micutii din ziua de azi prefera sa stea la calculator in loc sa se joace in natura, la tara, fapt ce ar putea avea consecinte grave pe viitor, avertizeaza oamenii de stiinta britanici.
„Nimeni nu va proteja natura daca nu o intelege”, explica naturalistul si realizatorul de televiziune britanic David Attenborough, ingrijorat de dezinteresul tot mai accentuat al copiilor pentru mediul inconjurator. Parintii ar trebui sa stie ca joaca in natura este foarte importanta pentru dezvoltarea sociala si emotionala a odraslelor.
„Jocul este mecanismul primar prin care copiii iau contact cu lumea”, reaminteste dr. Martin Maudsley, de la Universitatea din Gloucestershire. „Ceva magic se produce atunci cand copiii si mediul salbatic de intalnesc”, adauga dr. Maudsley. Potrivit sociologilor citati de „The Independent”, cei mici se indeparteaza de natura atat din cauza grijii excesive a parintilor pentru siguranta lor, cat si din cauza ecologistilor radicali, care se tem ca prezenta copiilor in anumite zone ar putea dauna florei si faunei.
Sursa: Evenimentul Zilei