Coreea de Nord a repornit reactorul nuclear de la Yongbyon

  0
  809
  Coreea de Nord a repornit reactorul nuclear de la Yongbyon
  Coreea de Nord a repornit reactorul nuclear de la Yongbyon
  Coreea de Nord a repornit reactorul nuclear de la Yongbyon

  Coreea de Nord a repornit reactorul care-i furnizeaza plutoniu ce i-ar putea furniza un stoc in vederea obtinerii unor arme nucleare, a declarat marti James Clapper, directorul serviciilor nationale americane de informatii (DNI), relateaza BBC.

  Phenianul a facut pasi catre producerea unui sistem de rachete balistice intercontinentale, a mai spus el.

  Clapper a facut aceste declaratii dupa ce Nordul a lansat o racheta cu raza lunga de actiune despre care critici afirma ca este de fapt o testare interzisa a unei tehnologii in domeniul rachetelor.

  Phenianul anunta in septembrie ca instalatia de la Yongbyon si-a reluat activitatea in regim normal.

  Reactorul din aceasta instalatie este considerat principala sursa de plutoniu in cadrul unui program nuclear militar nord-nuclear.

  „Estimam ca Nordul a dat curs anuntului pe care l-a facut, si-a extins instalatia nucleara de la Yongbyon si a repornit reactorul in care produce plutoniu”, a declarat Clapper in cadrul unei audieri in Comisia pentru Aparare din cadrul Senatului.

  „Estimam, de asemenea, ca Nordul opereaza reactorul de suficient de mult timp cat sa poata sa inceapa, in cateva saptamani sau luni, sa recupereze plutoniu din reactorul pentru combustibil uzat”, a mai spus directorul serviciilor americane de informatii.

  Potrivit unor experti, din momentul in care este deplin operational, reactorul de la Yongbyon poate produce in decurs de un an suficient plutoniu pentru o bomba. Aproximativ patru kilograme de plutoniu sunt necesare in vederea producerii unei bombe cu o putere de 20 de kilotone.

  Phenianul s-a angajat in mai multe randuri sa opreasca operatiunile la Yongbyon si chiar a distrus turnul de racire in 2008, in cadrul unui acord de dezarmare in schimbul unor ajutoare

  Insa, in 2013, in urma unei dispute cu Statele Unite si unor noi sanctiuni care i-au fost impuse de catre ONU dupa ce a efectuat al treilea test nuclear, regimul stalinist a amenintat ca va reporni instalatia de la Yongbyon.

  Negocieri la care participa sase tari – cele doua Corei, Statele Unite, Japonia, China si Rusia – vizand sa puna capat programului nuclear nord-coreean sunt blocate din 2009.

  Phenianul sustine ca a construit un dispozitiv suficient de mic cat sa fie instalat intr-un focos nuclear si plasat intr-o racheta, pe care ar putea-o lansa impotriva inamicilor sai. Insa oficiali americani au pus la indoiala aceste revendicari.

  ONU a impus regimului stalinist o serie de sanctiuni, in urma unor teste nucleare si balistice pe care le-a efectuat pana in prezent.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.