Corpuri de incalzire – intre design si eficienta

Dupa cum poate ati remarcat, perioada de toamna este exploatata din plin pentru efectuarea lucrarilor de reparatii si a amenajarilor interioare. In acest articol vom discuta despre „calorifere” (respectiv corpuri de incalzire, daca ne exprimam in limbaj tehnic), explicand in acelasi timp si importanta materialelor din care sunt confectionate, unde ar trebui pozitionate si care sunt variantele disponibile din care putem alege.

Vom porni de la lucrurile elementare, cum ar fi temperatura optima la care organismul uman poate sa-si desfasoare activitatile intr-un ritm normal. Aceste valori sunt cuprinse intre 20OC – 22OC si ar trebui sa fie cat mai putin influentate de factorii externi (iarna sa nu scada sub, iar vara sa nu depaseasca aceste valori). Pentru asigurarea acestui climat optim apelam la diferite metode – fie ramanem racordati la reteaua publica de termoficare, fie ne debransam si folosim sisteme independente, centrale termice sau aeroterme.

In functie de varianta pe care o alegeti, trebuie sa va faceti un anumit calcul. Este bine sa stiti ca agentul termic furnizat de reteaua publica de termoficare are temperaturi cuprinse intre 48OC si maximum 55OC (Atentie! Valorile reprezinta temperatura masurata la cosumator), in timp ce prin folosirea unei centrale proprii de apartament valoarea poate creste pana la 80OC.

Indiferent ca ramaneti sau nu racordati la reteaua publica, daca vreti sa schimbati „caloriferele” este bine ca inainte sa faceti un mic calcul termic, si anume necesarul de caldura pentru casa dumneavoastra. Acest calcul se recomanda a fi realizat de catre persoane de specialitate, datorita multitudinii de factori specifici de luat in considerare (spre exemplu: zona climatica, variatiile sezoniere de temperatura, materialele din care este executata casa, peretii incaperii, suprafetele vitrate s.a.).

Citeste articolul Corpuri de incalzire – intre design si eficienta integral in Baniinosti.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *