Concertele din cadrul „Live Earth”, eveniment co-organizat de fostul vicepresedinte american Al Gore, au avut loc la 7 iulie pe 10 scene principale din Sydney (Australia), Chiba (Japonia), Shanghai (China), Hamburg (Germania), Londra (Marea Britanie), Kyoto (Japonia), Washington si New Jersey (S.U.A.), Johannesburg (Africa de Sud) si Rio de Janeiro (Brazilia). Manifestarea, care si-a dorit sa atraga atentia asupra incalzirii globale, a fost contestata atat pentru efectele nocive pe care le-ar fi avut asupra mediului, cat si pentru lipsa furnizarii unor solutii eficiente de combatere a schimbarilor climaterice.
Printre cei peste 150 de artisti participanti s-au numarat Madonna, Black Eyed Peas, The Police, Red Hot Chili Peppers, Metallica, The Smashing Pumpkins, Snoop Dogg si Linkin Park. Audienta globala estimata a manifestarii a fost de aproximativ 2 miliarde de spectatori. In Romania, „Live Earth” a fost transmis integral in cadrul unui spectacol desfasurat la complexul expozitional Romexpo din Bucuresti, la care au luat parte formatiile Phoenix, Iris, Holograf, Compact, Directia 5 si Voltaj. Varianta autohtona a evenimentului a fost urmata la 8 iulie de un concert al lui Robert Plant, fostul vocalist al formatiei Led Zeppelin.
Cele 7 legi ale lui „Live Earth”
Pentru a sustine eforturile de informare privind pericolul incalzirii globale, organizatorii au lansat in cadrul festivalului campania „Live Earth Call to Action” („Chemarea la arme Live Earth”), concretizata prin redactarea unui angajament in 7 puncte. Printre metodele directe de actiune individuala, textul enumera „cererea ca tara mea sa semneze in urmatorii 2 ani un tratat international care reduce poluarea cu 90% in tarile dezvoltate si cu mai mult de jumatate la nivel mondial, pentru ca urmatoarea generatie sa mosteneasca o planeta curata”, „lupta pentru legi si politici care sa sustina utilizarea la scara larga a surselor regenerabile de energie si sa reduca dependenta de petrol si carbune”, precum si „sustinerea liderilor care imi impartasesc devotamentul pentru rezolvarea crizei climaterice si edificarea unei lumi drepte si prospere pentru secolul XXI”.
Poluare ecologista
Washington Post, cotidian cu o vadita pozitie republicana, citeaza declaratiile lui John Buckley de la magazinul ecologist virtual www.carbonfootprint.com, potrivit caruia emisiile totale de carbon din timpul festivalului ar insuma aproximativ 31.500 de tone. Cantitatea mentionata de noxe este de 3.000 de ori mai mare decat cea generata anual de cetateanul britanic mediu. Conform aceleiasi surse, poluarea rezultata ar putea fi contrabalansata de plantarea a peste 100.000 de arbori.
Bunele intentii ale fostului vicepresedinte democrat Al Gore au fost puse la indoiala si de Bob Geldof, pionier al organizarii concertelor in aer liber cu scop umanitar. Organizatorul „Live Aid” din 1985 si al „Live 8” din 2005, destinate stergerii datoriilor tarilor din lumea a treia, a afirmat ca evenimentul nu aduce nimic nou, dat fiind ca problema incalzirii globale este deja una arhicunoscuta, si ca ar fi organizat el insusi un asemenea eveniment numai daca ar fi putut furniza solutii pentru rezolvarea acesteia.
Un alt contestatar al „Live Earth” este si Roger Daltry, solistul formatiei britanice The Who. „Ultimul lucru de care are nevoie lumea acum este un concert rock”, a declarat acesta.
Alte critici vizeaza faptul ca un numar insemnat dintre starurile prezente la festival au optat pentru transportul aerian privat, ori stilul de viata al acestora. Prezenta interpretei Madonna, de pilda, a fost puternic contestata, dat fiind ca rata emisiilor de carbon de care solista se face responsabila ar fi de 92 de ori mai mare decat cea a cetateanului mediu. De altfel, Madonna a si furnizat o solutie inedita pentru stoparea poluarii, sugerand celor prezenti ca, „daca doresc sa salveze planeta, trebuie sa sara in sus si in jos”.
De la politica la ecologie
Ca raspuns la acuzatiile conform carora fostul vicepresedinte american s-ar servi de cauza ecologista pentru a-si pregati terenul pentru urmatoarele alegeri prezidentiale, Al Gore a declarat ca deocamdata nu intentioneaza sa candideze din nou, dat fiind ca prefera militantismul politicii. Potrivit acestuia, cea mai nimerita cale de a combate poluarea este „in primul rand de a cunoaste problema. A cunoaste modalitatile prin care poti deveni tu insuti o parte din solutie. A cunoaste problema reprezinta o datorie cetateneasca (…) Iar in ceea ce priveste actiunea individuala, fundamentala este economia la consumul energiei electrice”.
Dupa lansarea din 2006 a documentarului cu tema ecologista „An Inconvenient Truth” („Un adevar incomod”), avandu-l drept prezentator pe fostul vicepresedinte american, site-ul de stiri Drudge Report a dezvaluit faptul ca resedinta lui Gore din Tennessee a consumat anul trecut 221.000 kwh, de 20 de ori mai mult decat caminul american mediu. In replica, Al Gore a declarat ca este un cumparator fidel al asa-numitelor „carbon offsets”, adica a unor certificate al caror pret creste corespunzator cu nivelul de poluare produs.
Citeste articolul Al Gore, „Live Earth” si ecologia originala integral in Baniinostri.ro