Criza alimentara la nivel global

Pentru prima data, mai mult de 1 miliard de oameni se confrunta cu foametea!50959533_2eff8f0977.jpg

Mai multe milioane de oameni din tarile sarace vor avea probleme, avand in vedere viitoarea criza alimentara – aceasta poate fi evitata prin finantarea urgenta de catre guvernul UK si alte guverne, acordata celor 500.000 de ferme mici, conform agentiei de dezvoltare Progressio.

Un nou raport, Fertile Ground, realizat de Progressio, avertizeaza asupra faptului ca decenii de neglijare a micilor fermieri, care hranesc 2 miliarde de oameni din toata lumea- o treime din umanitate- au impins aceste mici comunitati agricole la limita, fiind necesare masuri urgente pentru a remedia situatia.

Raportul mentioneaza criza de hrana la nivel global care a avut loc anul trecut, care:

–  a adaugat 44 de milioane de oameni cifrei deja existente de persoane care sufera de malnutritie;

–  a condus la saracirea a 110 de milioane de oameni;

–  a ridicat pretul unor produse de baza cu pana la 200 %.

Raportul noteaza ca sistemul alimentar la nivel global e in criza. Numarul de oameni care sufera de malnutritie creste intr-un ritm rapid si pentru prima data a atins limita de 1 miliard. Factorii de decizie trebuie sa infrunte situatia si sa ia masuri acum pentru a face fata unei populatii estimate a atinge in 2050 cifra de 9,2 miliarde de oameni.

Fertile Ground raporteaza o scadere dramatica in ajutoarele acordate sectorului agricol, care s-au diminuat cu 83% in ultimii 30 de ani, fiind favorizata agricultura la nivel extins. In timpul acestui proces, micii fermieri au fost neglijati.

Raportul mentioneaza mai multe amenintari care planeaza asupra micilor fermieri, cum ar fi:
–   Schimbarile climatice vor afecta 40 % dintre tarile africane din zona sub-sahariana, expunandu-le posibilitatii de scadere a productiei agricole si a pasunilor.
–  2,6 miliarde de oameni sunt deja afectati de nivelul ridicat de degradarea terenurilor.
–   80 % din fermierii din Africa si 40% din America Latina si Asia inca se bazeaza pe munca manuala si unelte rudimentare.

Petra Kjell, agent Progressio pe probleme de mediu, afirma: „Organizatia ONU pentru Hrana si Agricultura (FAO) sugereaza faptul ca guvernele lumii cheltuie $ 44 miliarde pe an pentru sustinerea agriculturii, ceea ce inseamna mai putin de 1% din suma cheltuita pentru sistemul financiar la nivel global”.

„Daca o proportie semnificativa a investitiilor ar fi folosita pentru sustinerea micilor fermieri din toata lumea, atunci ar fi realizat un pas important in atenuarea impactului viitoarei crize de hrana”.
Sursa : www.4ecotips.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *