Cruciatii antigrasimi propun interzicerea untului

De pe lunga lista a „dusmanilor” infiltrati in alimentatie, britanicii pregatesc o ofensiva apriga impotriva untului. „Interziceti untul ca sa salvati mii de vieti” este mesajul lansat de cardiologii din Regatul Unit.unt

Daca pasii de la intentie la practica ar fi putini si mari, dulciurile, grasimile saturate, bauturile carbogazoase si produsele de tip fast-food ar avea viata grea in viitorul apropiat. Mai multe tari au promis sau promit sa le declare razboi si sa salveze, astfel, milioane de cetateni de obezitate, boli de inima, diabet sau deces.

Astfel de „cruciati” au aparut in Danemarca – unde se propune un impozit pe dulciuri, Spania – unde Guvernul intentioneaza sa interzica produsele ce contin cantitati mari de grasimi trans, Franta – unde o initiativa de a aplica TVA mai mare produselor cu continut ridicat de sare sau zahar a „picat” in 2008, SUA – unde guvernatorul din New York a propus, fara succes, un impozit pe bauturile indulcite artificial, sau in Taiwan. Iar Romania si-a anuntat planurile de a impozita produsele de tip fast-food.

In apararea sanatatii consumatorilor a sarit recent si un grup de specialisti in boli cardiovasculare din Marea Britanie, sustinand ca autoritatile ar trebui sa interzica untul. Infarctul si depunerile de grasimi pe artere sunt doar doua dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta tot mai multi tineri britanici, conform unui studiu citat de Daily Mail. Un astfel de pas radical poate salva mii de vieti, spune Shyam Kolvekar, consultant la University College London Hospitals.

„Scotand untul din alimentatie, cantitatea medie de grasimi saturate ingerata de o persoana s-ar reduce cu 8 grame. Am salva astfel numeroase vieti si i-am ajuta pe oameni sa se protejeze de bolile cardiovasculare”, spune Kolvekar, subliniind ca in Marea Britanie aceste maladii provoaca anual cele mai multe decese. Daca untul ar trebui interzis, alte alimente ar trebui, pe cat posibil, evitate. Shyam Kolvekar recomanda un consum cat mai redus de carne rosie, promoveaza lactatele degresate si uleiul de masline si de floarea-soarelui.

Faimosul bucatar Jamie Oliver, promotor indarjit al unei alimentatii echilibrate si sanatoase, nu este insa de acord cu o eventuala initiativa de interzicere a consumului de unt. „Jamie e de parere ca untul poate face parte din alimentatie, cu conditia sa fie consumat cu moderatie. De altfel, Jamie nu agreeaza nici un soi de politie a alimentelor”, a declarat, pentru presa britanica, un purtator de cuvant al popularului bucatar.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *