Frigul din ultimele zile a facut si cativa romani fericiti. Pescarii pasionati au asteptat un an intreg sa vina gerul si sa poata pescui la copca. Inarmati cu haine groase, unelte speciale si multa rabdare, pescarii au indurat ore intregi temperaturi siberiene pentru cativa pesti.
Temperaturile scazute nu i-au speriat pe pasionati.
” In mod normal aici sunt zero grade. Ce e cu rosu e pe plus, da? Iar noi suntem undeva la minus 14 grade. Asta inseamna conditii de munca dificile si pasiunea devine maxima in conditii extreme”, a declarat unul dintre impatimiti.
Experienta i-a invatat sa se imbrace adecvat, astfel incat gerul sa nu-i opreasca din pescuit.
” Mi-am luat si o cagula, fara cagula nu se poate, haine lejere, daca se poate goretex, sa nu patrunda vantul si totusi sa respire corpul, bocanci, sosete de lana in picioare, nu bumbac, ca bumbacul transpira si ingheata. Lana isi pastreaza calitatile termice chiar si uda”, a povestit un pescar.
Pe vremuri, gheata se spargea cu o bara de fier sau cu un topor. Acum in magazinele de specialitate se comercializeaza unelte speciale. Atunci cand temperaturile sunt foarte scazute, apa din copca ingheata in cel mult o ora. Pentru a putea scoate capturile, pescarii apeleaza la topoare.
Ziua de pescuit se termina de obicei cu un gratar facut chiar pe malul apei inghetate.
Sursa: Realitatea TV