Autoritatile s-au trezit din nou ca se taie masiv din padurile Romaniei, dupa ce inundatiile au facut ravagii in toata tara. Periodic, oficialitatile descopera jaful din fondul forestier al tarii, numai in urma urma dezastrelor naturale. Potopul din zona Olteniei, i-au trezit din adormire pe cei de la Apele Romane si de la Romsilva. Acum se fac controale in nestire, se confisca gatere de la oamenii simpli.
Totul este praf in ochi, de dragul presei. Va trece curand acest val de exces de zel, iar apoi lucrurile vor reveni la normal: defrisari “controlate” de mafia padurilor, in intelegere cu autoritatile locale si centrale. Un exemplu in acest sens il reprezinta jaful produs de una dintre cele mai mari companii forestiere din Romania, societatea austriaca SC Holzindustrie Scweighofer SRL, cu sediul in Sebes (judetul Alba) care este protejata pana la cel mai inalt nivel.
Aceasta compania actioneaza efiecient in cele mai impadurite zone din Romanie ( Apuseni, Parang, Ceahlau), unde cumpara masiv lemn de la proprietarii de paduri, pe care apoi il exporta in tari din UE. In schimb, in zone precum Valcea, fabricile romanesti de mobile au fost falimentate. Cu alte cuvinte, exportam lemn si importam mobila. O afacere extrem de pabuboasa pentru industria romaneasca.
Modul de exploatare a lemnului de catre compania austriaca ridica semne de intrebare. Fundatia Guard Forest, administratorul Sit Natura 2000 Parang, prin inginerul silvic Gheorghe Deaconeasa a atras atentia de nenumarate ori autoritatilor locale asupra ilegalitatilor produse de SC Schweighofer SRL. Intr-o plangere penala depusa in 2014 la Politia Valcea, Gheorghe Deaconeasa acuza compania de inselaciune, furt calificat in dauna proprietarilor, taiere fara drept si sustragere de arbori, distrugerea mediului si a drumurilor forestiere precum si fals si uz de fals.
“Incepand cu anul 2007 si pana in 2012, au fost semnate intre firma SC Soficarm SRL si SC Holzindustrie Scweighofer SRL mai multe contracte de vanzare( 9399/2008, 280A/2009, 352/2009, 1000/2009, 464/2009, 44/2010 si acte aditionale) pentru explotarea de masa lemnoasa pe picior in mai multe puncte din Voineasa, Latorita si Lespedea. La 31.12.2010, firma SC Soficarm SRL a anuntat ca SC Scweighofer SRL ca nu a efectuat exploatarile in termenele prevazute in autorizatii si au depasit termenul limita din contracte, respectiv 31.12.2010”, se arata in plangerea penala.
Mai departe, se precizeaza in documentul depus la Politie, “ in anul 2011, societatea austriaca a mai autorizat si exploatat partizi in afara contractului si sustragand firmei SC Soficarm SRL in U.P. Puru, 2500 mc, U.P. Latorita , 1200 mc si U.P. Repedea, 1500 mc, in total 5200 mc masa lemnoasa, apartinand firmei SC Soficarm SRL. Am fost anuntat de reprezentatul Ocolului Silvic Vale Lotrului, respectiv padurarul Ion Gogoescu si padurarul Muja ionel, ca acestia au mai taiat si fara autorizatie de exploatare, circa 1500 mc in Repedea si U.P. Latorita”.
Ca urmare a unui control intocmit de Administratia Parang, rezulta ca firma austriaca a sustras in mod ilegal, “5200 mc, fara contract si fara autorizatie si un volum de 1500 mc fara autorizatie si in afara contaractului ( cu depasire termen 1 an)”.
In plangerea penala se explica faptul ca “la un APV de 1000 mc pe picior, firma austriaca a dus in fabrica 1100 mc lemn lucru si industrial ceea ce este imposibil deoarece 10% din APV ramane lemn de foc pe teren in martoane, 5% reprezinta lemn subtire, iar 5% sunt pierderi minime de exploatare. Deci, din 1000 mc pe teren, la fabrica de la Sebes, era imposibil sa ajunga 1100 mc. Daca se scad piederile de 20%, in fabrica trebuiau receptionati 800 mc, nu 1100 mc”.
Controalele efectuate de Admnistratia Parang timp de 6 ani au scos la iveala exploatarea irationala de catre compania austriaca a masei lemnoase, cu efecte grave asupra mediului inconjurator. “Am constatat necojirea cioatelor dupa exploatare, necuratarea parchetelor de resturile de exploatare, distrugerea drumurilor foresteire Mioarele si Lotorita Polovragi, toate constituind infractiuni conform Codului Silvic”, se arata in plangerea penala.
De asemenea , s-a putut constata ca prejudiciul adus de SC Holzindustrie Scweighofer SRL firmei private SC Soficarm SRL este de 600 000 de lei prin furtul de material lemnos.
Ce s-a intamplat pana acum cu aceasta plangere penala la adresa companiei austriece? Dosarul a fost clasat, in schimb, firma SC Soficarm SRL a fost amendata cu suma de 100 000 lei pentru…exploatarea ilegala de masa lemnoasa.