In cursul primei saptamani a noii sesiuni parlamentare, deputatul de Constanta, Remus Cernea, va depune la Parlament o propunere legislativa pentru ca toate autoritatile publice din Romania sa achizitioneze lemn si produse derivate (mobilier, hartie samd) exclusiv din surse certificate sau, dupa caz, reciclate.
In acest sens, deputatul a facut si o petitie online unde aceia care sustin initiativa pot sa semneze si sa lase un comentariu in sprijinul propunerii: http://chn.ge/1ug8l06
„Defrisarile masive din ultimele decenii au dus la pierderea unor suprafete uriase de padure. Intre 1990 si 2012, cca 366.000 de hectare de padure au fost taiate ilegal. Multe altele au fost taiate ‘legal’, dar consecintele pentru mediu, comunitati si habitate au fost dramatice si resimtite puternic, inclusiv cu prilejul inundatiilor din ultimii ani. In perioada de criza de dupa 2008, exploatarea lemnului a atins cifre
record in Romania iar exportul de masa lemnoasa a crescut fara precedent, adancind statutul de economie cu profil de lumea a treia care exporta masiv resurse brute si nu produse finite incarcate de plusvaloare.
In 2012, a fost taiat un volum record de 19 milioane de metri cubi, maximul din 1990 pana in acel an. Fata de anul 2000, cand volumul recoltat de lemn s-a ridicat la 14,284 milioane metri cubi, cresterea fiind de 33%. Reimpaduririle nu acopera nici pe departe pierderile. Romania a coborat mult in ceea ce priveste suprafetele de padure din teritoriul national, cu doar 26,3% fata de 31% cat reprezinta media europeana. Tari precum Austria si Germania au peste 40%, iar Suedia chiar 80% din teritoiu acoperit de paduri. Privind diferentele, ar trebui sa constatam ca vechea zicala “codrul frate cu romanul”, nu se mai aplica de mult timp cetatenilor acestei tari ci, mai degraba, suedezilor ori altor natiuni.
Fac precizarea ca stoparea defrisarilor ilegale si trecerea la un mod responsabil si durabil de gestionare a padurilor depind de un set amplu si complex de masuri care acopera atat modul in care este exploatat lemnul, cat si intregul lant de trasabilitate a acestuia, inclusiv modul in care ajunge sa fie exportat”, se arata intr-un comunicat de presa.
Deputatul mai are in lucru inca un proiect de lege care priveste un alt aspect privind gestionarea padurilor si trasabilitatea materialului lemnos.
„Scopul propunerii legislative este acela de a garanta ca institutiile publice utilizeaza in exclusivitate lemn si produse din lemn provenite din surse certificate, adica responsabile, si nu din surse ilegale ori nesigure. Deocamdata doar 37% din suprafetele de padure aflate in exploatare sunt certificate in tara noastra. Initiativa de fata va putea stimula o data in plus accelerarea procesului de certificare pentru cat mai multe din suprafetele care actualmente nu prezinta garantia unei exploatari responsabile. Achizitionarea de catre institutiile publice a lemnului, a produselor derivate si a hartiei din alte surse decat cele certificate este
inacceptabila pentru o societate care isi asuma principiile unei economii durabile. Conform WWF, *“O padure certificata este o una bine gospodarita, unde nu au loc taieri ilegale, lemnul este recoltat tinand cont de principiile sociale, culturale si de mediu si nu sunt folosite substante chimice foarte puternice pentru combaterea daunatorilor, fiind protejate atat cursurile de apa, cat si biodiversitatea.”, explica Remus Cernea.
„Presiunile asupra padurilor din Romania cresc in permanenta. Au fost luate masuri pentru stavilirea defrisarilor, dar sunt inca insuficiente. In acest ritm, suprafete forestiere intinse vor fi amenintate cu distrugerea in anii urmatori. Totul va depinde atat de luarea unor masuri energice si acoperitoare fata de amploarea problemei, cat si de determinarea cu care ele vor fi aplicate”, avertizeaza deputatul.
Mai jos este draftul proiectului de lege. Remus Cernea invita pe toti cei interesati sa-i trimita observatii pana maine, 1 septembrie, ora 24.00, pentru eventuale modificari.
*LEGE*
*Pentru completarea Art. 39, Art. 293 si Art. 294 din **OUG 34/2006, actualizata in 2014, privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de
concesiune de servicii*
*Art. 1.* *Art. 39 se completeaza cu alin. 2), textul actual fiind numerotat cu alin. 1), dupa cum urmeaza: *
2) Autoritatea contractanta are obligatia ca, in cazul lemnului si a produselor derivate, inclusiv a celor din lemn masiv, a pardoselilor, a placajelor, a mobilierului, a celulozei si hartiei, sa faca achizitiile exclusiv din surse certificate ori, dupa caz, reciclate.
* Art. 2. Art. 293 cu se completeaza cu lit. c1) dupa cum urmeaza: *
c1) incalcarea prevederilor art. 39 alin. (2);
*Art. 3. Art. 294, punctul (3) se completeaza dupa cum urmeaza: *
(3) Contraventiile prevazute la art. 293 lit. c), *c1),* k), m1), q), s), t) si w) se sanctioneaza cu amenda de la 40.000 lei la 80.000 lei.
* Art. 4. Legea intra in vigoare la 6 luni de la publicarea ei in Monitorul
Oficial. *