Cum planuieste NASA sa ne protejeze de amenintarea reprezentata de asteroizi?

  Cum pl?nuie?te NASA s? ne protejeze de amenin?area reprezentat? de asteroizi?
  Cum planuieste NASA sa ne protejeze de amenintarea reprezentata de asteroizi?
  Cum planuieste NASA sa ne protejeze de amenintarea reprezentata de asteroizi?

  NASA, universitati si organizatii private din Statele Unite ale Americii lucreaza la conceperea unor sisteme care sa lanseze un semnal de alarma in cazul unor asteroizi precum cel ce a lovit Rusia saptamana trecuta.
  Agentia spatiala americana subliniaza ca evenimente similare celui inregistrat in zona Uralilor, in care un meteorit a dus la distrugerea a mii de ferestre si la ranirea a 1.200 de persoane, au loc foarte rar, scrie Descopera.ro.

  „Ne putem astepta la un eveniment de aceasta magnitudine sa aiba loc la aproximativ 100 de ani, in medie”, a explicat Paul Chodas, expert in cadrul Near-Earth Object Program, asa cum este intitulat programul dedicat de NASA identificarii obiectelor spatiale aflate in apropierea Pamantului.

  In aceeasi zi in care fragmentele de meteorit au cazut in Rusia in urma unei explozii echivalente cu 500.000 de tone de TNT, un asteroid cu diametrul de 45 de metri, intitulat 2012 DA14, a trecut pe langa Terra. Daca ar fi lovit planeta noastra, acest asteroid ar fi putut sterge de pe fata Pamantului un oras de mari dimensiuni.

  Acum 10 ani, NASA nu ar fi putut detecta asteroidul 2012 DA14, a explicat Lindsey Johnson, manager de proiect in cadrul programului NEO al NASA. Expertul afirma ca NASA a progresat in ceea ce priveste detectarea asteroizilor de mici dimensiuni.

  Specialistul afirma ca exista cel putin 500.000 de astfel de obiecte in apropiere de Terra, fiind dificil de urmarit din cauza dimensiunilor lor reduse.

  Dupa ce Congresul american a stabilit in 1998 drept obiectiv pentru agentia spatiala americana identificarea asteroizilor cu un diametru de un kilometru sau mai mare ce ar putea provoca daune catastrofale pe Terra, NASA a reusit sa identifice aproximativ 95% dintre acesti asteroizi.

  Programul NEO din cadrul NASA detecteaza in mod curent si urmareste asteroizii si cometele din apropiere de Terra folosind telescoape spatiale si aflate la sol. Oamenii de stiinta estimeaza masa acestora si orbita lor, pentru a putea calcula daca reprezinta un pericol pentru planeta noastra.

  In cadrul acestui sistem, radiotelescopul Arecibo din Puerto Rico, ce beneficiaza de o antena masurand 305 metri in diametru, poate observa cu un grad mare de detaliu o treime din cerul nocturn, detectand asteroizii de mari dimensiuni.

  Toti asteroizii observati de orice persoana din lume cu ajutorul unui telescop, chiar si de catre amatori, trebuie notificati catre Minor Planet Center, organizatie finantata de NASA si gestionata de Smithsonian Astrophysical Observatory pentru Uniunea Astronomica Internationala.

  In contextul reducerilor bugetare, NASA incearca sa dezvolte alte sisteme capabile sa identifice si obiectele de mici dimensiuni din spatiu.

  In acest scop, agentia spatiala americana finanteaza cu 5 milioane de dolari un proiect de la Universitatea Hawaii intitulat Atlas – Asteroid Terrestrial-Impact Alert System..

  Cercetatorii spun ca proiectul ATLAS, ce va monitoriza tot cerul vizibil noaptea, va putea detecta asteroizi cu diametrul de 45 de metri cu o saptamana inainte sa loveasca planeta noastra.

  Pentru asteroizii mai mari de 150 de metri in diametru, sistemul va putea oferi un avertisment cu trei saptamani inainte de impact. Specialistii anunta ca ATLAS va deveni operational in 2015.

  John Tonry, coordonatorul proiectului ATLAS, afirma ca scopul proiectului este identificarea obiectelor spatiale periculoase si oferirea unui avertisment in timp util, care sa permita elaborarea unor masuri care sa protejeze publicul.

  Specialistii spun ca sistemul este atat de sensibil incat poate detecta din San Francisco o flacara de chibrit aprinsa in New York.

  „Sistemul va oferi suficient timp pentru a evacua zona de persoane, pentru a lua masuri de protejare a cladirilor si a infrastructurii si pentru a lansa o alerta de tsunami in cazul unui impact in ocean”, se arata pe site-ul oficial al ATLAS.

  Cu toate acestea, fosti astronauti ai NASA si alti oameni de stiinta afirma ca eforturile NASA sunt insuficiente. Din acest motiv, acestia au conceput fundatia B612 si au lansat un proiect ce intentioneaza sa finanteze, sa construiasca si sa lanseze in spatiu primul telescop privat ce are scop identificarea asteroizilor si protejarea omenirii.

  In acest scop, fundatia B612 incearca sa stranga 450 de milioane de dolari pentru a construi si lansa telescopul spatial Sentinel, ce urmeaza sa orbiteze in jurul Soarelui la o distanta de 273 de milioane de kilometri de Terra, pentru a detecta asteroizi care altfel nu sunt vizibili.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *