Daca nu ti-ai programat inca vacanta de Paste, si mai ales daca vrei sa fii cit mai aproape de natura, organizatiile ecologiste iti sar in ajutor cu citeva sfaturi.
Si incepem cu transportul: cel mai important, nu pleca cu avionul. Combustibilul folosit de avioane, kerosenul, este mai poluant decit motorina, iar un avion consuma la un zbor cantitati uriase de combustibil. Sfatul organizatiilor de mediu este fie sa gasim alta modalitate de transport, fie sa ne petrecem vacantele mai aproape de casa. Este o solutie mai proietenoasa cu mediul si, sa nu uitam, mult mai ieftina. Daca totusi vrei sa mergi cu avionul, este bine sa stii ca ai posibilitatea de a achizitiona certificate de carbon pentru a compensa emisiile cauzate de zborul tau.
Pe distantele scurte, nu folosi masina. Mergi mai bine trenul sau autobuzul.
Pentru alegerea destinatiei de vacanta, poti urmari optiunile de eco-turism. Multe dintre companiile de turism ofera vacante care sprijina dezvoltarea durabila. Trebuie sa alegi o locatie care are sisteme eficiente de tratare a deseurilor, care recicleaza, care este eficienta energetic si, pe cat posibil, care foloseste surse energetice ecologice, precum energia solara sau hidroelectrica.
Iar pentru asta optiuni exista din plin chiar la noi in tara. De fapt, Romania detine cel mai mare numar de pensiuni ecologice din sud-estul Europei, respectiv 14, majoritatea in Retezat, Piatra Craiului, Bucovina si Sibiu.
Pensiunile eco nu inseamna doar energie regenerabila si reciclare, ci si servicii specifice pentru clienti: meniuri naturale, mincare organica, activitati de responsabilizare pentru turisti. Aici se includ, bineinteles, plimbari cu mijloace de transport traditionale, si excursii tematice
Costul unui sejur intr-o astfel de pensiune se ridica la 500 de euro, insa face toti banii.
Cele 14 pensiuni sunt acreditate eco de catre Asociatia de Ecoturism din Romania, si indeplinesc nu mai putin de 20 de criterii care tin protejarea naturii, a obiceiurilor traditionale, dar si de calitatea serviciilor oferite.
Din pacate insa nici una dintre ele nu detine certificatul european, insa nu e vina lor. Ca de obicei, autoritatile de la Bucuresti nu au habar despre costurile si criteriile necesare implementarii sistemului european, si nici nu se sinchisesc sa afle, desi ar fi suficienta o simpla cautare pe pagina paralmentului european. Intre timp, europarlamentarii elaboreaza o serie de reglementari care vor simplifica accesarea acestui program si pentru tarile mai lenese, ca Romania.
Dar sa revenim la vacanta noastra: ai ajuns in statiune, te-ai cazat, si cu siguranta vrei sa inspectezi imprejurimile. Cel mai bun mijloc de transport prin statiuni este fara indoiala bicicleta, asta daca nu vrei sa mergi pe jos. Inchirierea unei biciclete este mai ieftina decit inchirierea unui automobil. In plus, bicicleta e prietenoasa cu mediul, dar si cu sanatatea ta, si iti poate oferi ragazul necesar pentru a admira imprejurimile.
La hotel sau la pensiune, un comportament ecologic inseamna in primul rind sa faci economie. Chiar daca nu platesti separat utilitatile, este bine sa stii ca a face economie la apa si electricitate nu inseamna doar a plati mai putin, ci mai ales a proteja mediul. Asadar, nu lasa robinetul sa curga daca nu ai nevoie de apa pe moment, si ai grija sa il inchizi bine. Un robinet care picura poate irosi pina la 90 de litri de apa pe zi.
Atentie si la consumul de electricitate. Chiar si incarcatorul mobilului consuma o cantitate importanta de energie daca il lasi in priza fara sa il utilizezi. Nu lasa calculatorul in stand-by si nici becurile aprinse, daca nu ai nevoie de ele pe moment.
Si nu in ultimul rind, ai grija unde arunci deseurile. Daca ti-ai ales pentru cazare o locatie care recicleaza, este bine sa colectezi separat gunoiul. Se pot recicla ziarele, revistele, cutiile de bauturi si orice produs din plastic.
Sursa: Blog Unda Verde