Pompele de caldura inlocuiesc cu succes sistemele traditionale de climatizat
Investitia initiala este mai mare decat la centralele termice clasice, dar se amortizeaza pana in 7 ani
Proprietarii de case sau de vile isi pot reduce cheltuielile cu incalzirea cu pana la 75% daca isi monteaza o pompa de caldura. Aceasta este un sistem neconventional de incalzire-racire, un agregat termodinamic ce preia caldura de la un corp mai rece si o duce catre unul mai cald.
Sursa de energie folosita este gratuita si inepuizabila, adica energia solara inmagazinata in sol, aer, apa freatica sau chiar in stanca. Pompa absoarbe caldura naturala a pamantului prin intermediul unor tevi si cu ajutorul unui compresor, care este parte componenta a instalatiei, o multiplica in anotimpul rece sau produce frig pe timpul verii. Compresorul urca iarna temperatura in calorifere la 35-55 grade iar vara o scade pana la 10-12 grade. Astfel de pompe inlocuiesc sistemele traditionale ce utilizeaza combustibili solizi, gaze naturale, GPL, lichizi sau pe cele care folosesc curent electric.
Scapam de furnizorii de gaze
Chiar daca investitia initiala este mai mare decat la instalarea altor centrale termice, amortizarea se face, potrivit comerciantilor, intre 3 si 7 ani. Cu cat imobilul este mai mare investitia se amortizeaza mai rapid. In plus, perioada scade daca tinem cont ca preturile combustibililor traditionali creste in permanenta. Pompele de caldura nu sunt influentate de evolutia acestor preturi, de conditiile climaterice sau de orice fel de taxa.
Pentru o casa cu o suprafata in medie de 100-150 metri patrati achizitionarea si montarea unei pompe de caldura costa in jur de 10.000 de euro si creste proportional cu marimea constructiei. In aceasta suma intra pretul pompei (care de fapt este un sistem alcatuit din tubulaturi, un compresor, un colector, un vas de vaporizare si un condensator), cel al manoperei, al ventilo-convertorului, al radiatoarelor si al sistemului de distributie.
Dimensionarea instalatiei si alegerea tipului de sursa de energie se fac in functie de suprafata imobilului, de sistemul izolatie, de numarul de bai sau spatiul disponibil din jurul locuintei. De altfel, comerciatii cer aceste date pentru a calcula capacitatea optima pentru necesarul de incalzit. Autonomia termica este foarte ridicata, curentul electric de la reteaua nationala este folosit doar pentru actionarea compresorului si pentru pompa de recirculare. Pentru fiecare kilowat de energie electrica utilizat se obtin 4 kilowati de energie termica.
Tipuri de pompe
Pe piata romaneasca se comercializeaza mai multe tipuri de pompe de caldura: sol/sol, (preiau caldura din sol), de mare adancime, (iau caldura din puturi forate la peste 100 metri), de panza freatica si de aer.
Cele mai cunoscute marci sunt Thermia, Octopus, Ochsner, Dimplex, Tetco, Hoval. Pro-du–catorii de astfel de instalatii spun ca rentabilitatea cea mai mare o ofera pompele care absorb energia din apa freatica. Pentru ca o pompa de caldura sa fie cat mai eficienta trebuie sa existe o diferenta cat mai mica intre sursa si mediul de incalzit. Apa freatica are in mod constant o temperatura de 8-12 grade, fiind purtator de energie termica pe tot parcursul anului.
Apa se extrage printr-un put si este adusa in schimbatorul de caldura. La o distanta de 6-8 metri se foreaza un al doilea put prin care se va deversa apa racita. Un foraj de adancime costa intre 100 si 200 lei metru liniar. Daca se foreaza la adancimi mari, de peste 100 metri, se introduce o sonda prin care circula un agent de apa si antigel. Temperatura solului este din ce in ce mai mare pe masura ce creste adancimea, fapt ce confera sistemului o stabilitate sporita.
Pentru locuintele care au spatii mai mari in jur se poate utiliza sistemul sol/sol. La o distanta de 0,7-1,9 metri sub pamant se plaseaza serpentine de teava din plastic care vor prelua energia solara. Sistemul nu dauneaza plantelor din gradina. Pompele de aer sunt confruntate cu diferentele cele mai mari de temperatura si in consecinta trebuie sa se apeleze la o centrala termica daca temperaturile scad sub minus 10 grade Celsius. In acest caz, randamentul pompei de caldura este de 50%.
Sursa: Gandul