Cum vor ajunge taranii argeseni sa selecteze gunoiul?

Cum vor ajunge taranii argeseni sa selecteze gunoiul?

La finalul lunii trecute, asa cum v-am informat, a avut loc, la depozitul ecologic de deseuri menajere Albota, ceremonia de inchidere a lucrarilor la prima etapa din cadrul masurii ISPA „Managementul integrat al deseurilor solide din judetul Arges”. Valoarea totala a investitiei este de 35.432.315,07 euro.

Statia de la Campulung, aproape functionala

In cadrul acestui contract de lucrari au avut loc inchiderea actualului depozit de deseuri de la Albota si realizarea unui centru de management al deseurilor care cuprinde prima celula de depozitare cu o capacitate de 750.000 mc, functionabila pe o perioada de 5 ani, avand statii de sortare, de compost, de tratare levigat cu osmoza inversa, de ardere gaz de depozit si instalatie pentru spalat masini. De asemenea, s-au inchis depozitele de la Campulung si Mioveni.
A fost construita Statia de transfer la Campulung, care cuprinde o statie de compost, zona de compactare materiale reciclabile sortate la sursa, statie de spalare masini si zona de transfer al deseurilor. Totodata, au fost desfiintate depozitele de la Topoloveni si din zonele rurale aferente etapei I a proiectului, prin transportul deseurilor la Albota-Pitesti si reamenajarea terenurilor. Au fost create patru puncte ecologice de colectare „Puncte verzi de depozitare” (doua pentru Pitesti si cate unul pentru Mioveni, respectiv Campulung). La aceste puncte populatia urmeaza sa aduca reciclabilele voluminoase si deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) si astfel sa ajute in separarea la sursa a materialelor reciclabile si la colectarea fara pericol a deseurilor menajere periculoase (becuri, tuburi neon, uleiuri, baterii etc.). Tot in cadrul primei etape a fost pus in practica un sistem de colectare selectiva a deseurilor menajere prin construirea in localitatile argesene a 1.196 platforme de colectare, cu suprafete de 25, 50, 100, 150 mp sau combinatii ale acestora.

Licitatie pentru operator

Cea de-a doua etapa vizeaza zona de Sud – aglomerarea Costesti – si N-V a judetului: Domnesti si Curtea de Arges. Directorul unitatii de implementare a proiectului, Aurelian Gheorghe, a afirmat ca ansamblarea containerelor cu o capacitate de 1,1 mc va mai dura aproximativ doua saptamani.
Deja se deruleaza licitatia pentru desemnarea operatorului de la depozit. A fost angajat un consultant tehnic, urmand ca oferta tehnica sa insemne 40% din ponderea criteriilor, in timp ce oferta economica inseamna 60%.

Taxa de habitat

Cat priveste statia de transfer de la Campulung, care va deservi municipiul si comunele Rucar, Dambovicioara si Dragoslavele, mai este necesara autorizatia de functionare.
La ultima sedinta a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Servsal”, primarii si-au manifestat ingrijorarea ca, obligandu-se sa colecteze tarifele de la populatie pentru deseuri, in cazul in care oamenii nu vor plati, se vor trezi cu datorii. Aurelian Gheorghe afirma ca, prin aceasta metoda, tariful pentru gunoi ramane mai mic.
„Si primarii trebuie sa se angajeze in acest proiect, pentru ca orice angajat al societatilor care colecteaza gunoiul ar creste tarifele. Se va implementa o taxa de habitat, la fel ca si in alte parti din tara. Timp de cinci ani vor fi verificari si pe derularea proiectului, asa ca vom fi nevoiti sa actionam fara sa avem deficiente”, a precizat Aurelian Gheorghe.
Presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, a explicat ca amenzile venite din partea Garzii de Mediu pentru primari, in ciuda demersurilor facute in cadrul acestui proiect, nu sunt corecte.

„Institutiile care ar trebui sa se implice in a respecta aceste conditii ecologice nu isi fac treaba si responsabilitatea se duce la primari. Pe albia raului, proprietatea este a Apelor Romane. Este adevarat ca in lege scrie ca primarul raspunde de buna gestionare a domeniului pentru care e responsabil, dar asa raspund si Romsilva, si CJ Arges pentru drumuri, de exemplu. Apele Romane ar trebui sa le dea amenda oamenilor care arunca deseurile, nu primarilor. Dar, daca vrem sa facem educatie, ar trebui ca cei de la Mediu sa discute cu oamenii, sa le explice efectele, nu doar sa le dea amenzi. Primarii trebuie sa le explice oamenilor din localitatile lor ca ei nu platesc investitia, care este pe fonduri europene, ci doar transportul gunoiului. Altfel ar fi fost pret dublu”, a precizat Nicolescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *