Incepand cu anul 2010, becurile din casele fiecarui roman se vor aprinde cu energie electrica produsa prin arderea gainatului puilor crescuti in fermele de la Codlea. Patronii fermelor din Brasov au pus la punct un proiect prin care dejectiile rezultate in urma cresterii pasarilor vor fi principala materie prima pentru producerea curentului electric. Arderea acestor dejectii va furniza energie electrica pentru aproape sase mii de locuinte din intreaga tara.

“Suntem obligati sa ne aliniem normelor impuse de Uniunea Europeana cu privire la protejarea mediului inconjurator”, ne-a declarat Catalin Munteanu, unul dintre cei doi directori ai firmei Galli Gallo.

“In prezent, dejectiile sunt imprastiate pe camp ca si ingrasamant pentru culturile agricole. Uniunea Europeana prevede insa reglementari ale nivelului de noxe care se degaja in urma imprastierii acestui gunoi pe camp. Asadar, vom renunta la folosirea gainatului ca ingrasamant si il vom folosi la producerea de energie electrica”.

Directorul fermei de pasari din Codlea a “furat” ideea din Germania. “Acolo am vazut pentru prima data cum se procedeaza. Era vorba de o fabricuta unde se colectau deseurile, se ardeau in niste cuptoare speciale, iar aburul rezultat invartea niste turbine. Acestea produceau curent electric pentru intreg oraselul”.

Catalin Munteanu s-a intors in Romania si, impreuna cu asociatul lui, Florin Macovei, a pus la punct un pro-iect asemanator. “Investitia ne va costa in jur de 10 milioane de euro, iar 70% din aceasta suma reprezinta fonduri europene nerambursabile. Energia electrica rezultata din arderea gainatului va fi livrata catre compania Electrica Romania care va distribui curentul, la randul sau, in casele oamenilor”. Iata ca, la propriu vorbind, facem din rahat bici si mai si pocneste”, rade Catalin Munteanu.

Fabrica de la Codlea va lucra non stop si va putea produce 2500 de kilowati pe ora. “Pe zi vom produce 60 de mii de kilowati, iar cantitatea de gainat si alte deseuri se va ridica la 22 de mii de tone pe an. Aceasta cantitate va fi produsa de aproximativ un milion sapte sute de mii de capete de pui. Fabrica de curent electric va fi construita pe terenul ocupat acum de statia de epurare din cadrul unei ferme de porci”.

In fermele de pasari de la Codlea se cresc in jur de 880 de mii de pui pe serie. “Cumparam puisori de numai o zi si ii crestem in halele noastre timp de doua luni. Apoi, ei sunt dusi la abator si taiati, iar carnea este comercializata. Dintr-o serie de 880 de mii de pui scoatem la vanzare cam o mie de tone de carne”, ne-a mai spus Catalin Munteanu.

Nicolai Negru este, de doi ani, inginer zootehnist si se ocupa cu organizarea fermei 3. “Barbatul, in varsta de 53 de ani, ne-a spus ca are o mare expe-rinta in cresterea pasarilor. “Eu vin din Braila, unde am lucrat tot in domeniul cresterii pasarilor. Aici, la ferma trei din Codlea, avem sase blocuri cu cate patru hale unde se cresc pasarile. In total sunt cam 350 de mii de pui”, ne-a spus el.

La o ferma de pasari se munceste foarte mult. “Programul este, in mod normal, de opt ore. Dar, daca este nevoie de tine, stai cat trebuie. Eu ma ocup cu tot ce inseamna organizarea intr-o ferma. Deci, trebuie sa fiu mereu cu ochii in patru. Trebuie sa rezolv cat mai repede si cat mai bine orice problema care apare”.

Gainatul se colecteaza dupa ce puii sunt dusi la abator, adica o data la 2 luni. Apoi, spatiul este dezinfectat si este amenajat pentru urmatoarea serie de pasari. Dupa ce este colectat, gunoiul este cumparat de proprietarii de terenuri agricole care il folosesc ca ingrasamant.

“Aviara ne-a provocat pagube foarte mari”

Fermele de pasari din Codlea au fost subiectul unui scandal de proportii in perioada gripei aviare. Directorul Florin Macovei ne-a spus ca fermele au fost inchise timp de sase luni. “Ce-a fost aici… prapad! Eram priviti ca niste criminali… arunca lumea cu pietre dupa noi cand treceam cu masina pe strada! Incet insa am reusit sa recuperam din pierderile suferite si speram ca aceasta investitie in fabrica de energie electrica sa ne aduca si mai multi bani”.

Sursa: Click!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here