De ce sa-ti alegi o locuinta ecologica ?

Multe produse potential toxice sunt folosite in constructia cladirilor moderne, si noi ne petrecem 20 de ore pe zi intr-o casa, birou sau un atelier si respiram un aer care de cele mai multe ori e mai poluat decat cel al marilor orase. De asemenea, impactul asupra mediului inconjurator a unor metode de constructie poate fi negativ. De exemplu, in timpul fabricarii materialelor sau in momentul demolarii. Reciclarea a milioane de tone de beton, otel si de materii plastice rezultate in fiecare an din demolari este imposibila. Dar exista materiale care nu dauneaza sanatatii si care sunt reciclabile.

Iata cateva exemple de materiale de construcie care dauneaza sanatatii si/sau mediului inconjurator :

Betonul armat – fabricatie foarte poluanta si mare consumatoare de energie ; foarte greu de reciclat

Vata de sticla – fibrele minerale sunt foarte iritante pentru caile respiratorii. Dupa 2001 producatorii le-au modificat compozitia si au redus biopersistenta fibrelor inhalate, ceea ce a permis declasarea lor ca posibile cancerigene de catre Centrul international de cercetare asupra cancerului. Dar controversa continua si pentru orice manipulare (taiat, plasare sau eliminare) trebuie folosita o masca de tip P3, ochelari de protectie, manusi si haine bine inchise la extremitati. Pentru fabricarea acestui izolant e nevoie de o importanta cantitate de energie si este slab reciclat.

Izolanti in poliuretan si polistiren – prezenta in spuma a poliuretanului a isocianatului poate provoca alergii. Subprodusele fabricarii gazului propulsor contribuie la distrugerea stratului de ozon. Nu sunt biodegradabili.

Formaldehida – foarte utilizata in placile din aglomerat, in covoare si mochete. Este iritanta, poate provoca alergii si ar putea fi cancerigena.

Produse folosite in tratarea mobilei – sunt in majoritatea lor periculoase. Cel mai toxice (PCP si lindan) nu mai sunt utilizate dar produsele are le inlocuiesc ( cum sunt piretrinoidele) nu sunt deloc inofensive. In Germania s-au raportat deja mii de cazuri de intoxicare cu aceste produse.

Solventii prezenti in numeroase lacuri si vopsele – degaja vapori ce pot fi toxici.

O locuinta ecologica are :

– o arhitectura bioclimatica care economiseste energia si beneficiaza la maxim de aportul solar.

– materiale non-poluante si reciclabile. De exemplu : var, lemn, vaiuga, caramizi izolante, canepa, izolanti vegetali ca si vata de celuloza, inul, pluta, vopsele fara solvanti chimici.

E indicat pentru sanatatea noastra si a celorlalti sa ne informam asupra materialelor ecologice si sanatoase ce exista inainte sa incepem sa renovam sau sa construim o casa.

Sursa : TerreVivante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *