Cu milioane de ani in urma pinguinii iubeau caldura. Unele din cele mai vechi fosile ale pinguinilor au fost gasite in apropierea Ecuatorului, datand din cea mai calda perioada din ultimii 65 milioane de ani. Bineinteles, acei pinguini aveau o inaltime de aproximativ 1,50m, deci evolutia lor este mai mult decat evidenta.
Din cele 17 specii de pinguini existente astazi, doar 2 prefera climatul tropical. Dar cum vremea se incalzeste, cele 4 specii identificate in Antarctica sunt puse in pericol de cresterea temperaturii.
Pinguinul imperial (Aptenodytes forsteri), pinguinul gentoo (Pygoscelis papua), pinguinul adelie (Pygoscelis adeliae) si pinguinul antarctic (Pygoscelis antarctica) se hranesc cu creveti, care la randul lor se hranesc cu alge, sub gheata. In fiecare an, gheata se formeaza mai tarziu, se topeste mai devreme si acopera o suprafata din ce in ce mai mica. Astfel, mai putina gheata inseamna mai putine alge. Mai putine alge, mai putini creveti. Mai putini creveti, mai putini pinguini…
Spre deosebire de celelalte 3 specii care se inmultesc pe uscat, pinguinii imperiali se inmultesc pe gheata. Cu cat gheata devine mai subtire, cu atat se sparge mai usor, supunand pinguinii unor vanturi puternice care trimit ouale si puii in apa.
Daca vreti sa ajutati pinguinii antarctici, „Adoptati ” un pinguin prin WWF – liderul mondial in conservarea habitatelor animale. Ajutorul vostru va contribui la atragerea de catre WWF a liderilor mondiali pentru:
– A initia, in maxim 2 ani, o actiune care va compensa cu adevarat impactul factorilor care genereaza schimbari climatice
– A reduce emisiile tarilor industrializate cu pana la 30 % pana in 2020
– A convinge tari dezvoltate (precum China) sa se implice
Pentru a afla mai multe despre raportul WWF – click aici
Sursa: www.mygreenclick.com