Societatea Recupyl a realizat un procedeu capabil sa recupereze 98% din metalele continute in bateriile telefonelor mobile si aparatelor electrice.
Nu numai rezervele de petrol sunt pe cale de a se epuiza! Tinand cont de ritmul de consum si de rezervele actuale, in urmatorii 40 de ani rezervele de cupru se vor epuiza,cele de plumb in 28 de ani iar cele de staniu in numai 17 ani. Chiar daca situatia rezervelor de fier (440 de ani) si aluminiu (220 de ani) este mai buna, totusi nici aceste rezerve nu sunt inepuizabile.
Trebuie sa ne gandim la exploatarea unei noi mine, cea a reciclarii de care aceste cifre alarmante nu tin cont.” explica Farouk Tedjar, presedinte- fondator al societatii Recupyl care a primit saptamana trecuta premiul Pierre Potier pentru „inovatie in chimie pentru o dezvoltare durabila”. Cercetatorul ne asigura ca ” daca resursele sunt epuizabile, inovatia este inepuizabila”. Recupyl a finalizat un procedeu revolutionar capabil sa recupereze aproape in totalitate (98%) metalele continute de bateriile litiu- ion care se gasesc in componenta telefoanelor mobile si nu numai. Acest procedeu are loc la temperatura ambianta ceea ce nu necesita un consum mare de energie. Bateriile sunt macinate mecanic inainte de a trece printr-un separator magnetic care realizeaza prima triere. Hartiile si materialele plastice intra in circuitul filierelor de valorificare clasica in timp ce otelul este introdus direct pe piata materiilor prime. Metalele neferoase sunt separate prin procedeu chimic (precipitare selectiva in faza apoasa). Astfel, dintr-o tona de baterii uzate se obtin 130 kg cobalt, 290 kg otel inoxidabil, 85 kg litiu, 80 kg cupru si 240 kg reziduuri (hartie si materiale plastice). Procedeul poate fi aplicat si la noile baterii litiu- fosfat de fier. Acest procedeu nu numai ca ajuta la recuperarea unor materii prime amenintate sa devina rare si scumpe, dar evita si poluarea mediului natural cu metale poluante continute de bateriile uzate (cum ar fi cobalt sau litiu). Alt avantaj il constituie costul redus al instalatiei ceea ce permite realizarea unor centre in proximitate, evitandu-se astfel consumul de energie si reduce emisiile de CO2 generate de transportul bateriilor uzate pe distante mari.
In luna februarie 2008 in Singapore s-au pus bazele unei asemenea unitati industriale capabile sa recicleze 320 tone de baterii litiu-ion pe an. In luna septembrie 2008 se va instala o astfel de unitate industriala in Anglia iar in anul 2009 in Franta.
Sursa: Le Figaro