In cabinetele veterinare intra zilnic oameni care sunt in stare sa-si cheltuiasca ultimii bani pentru a-si trata animalele bolnave. In afara de cazurile de agresivitate impotriva animalelor, in Romania exista si oameni pentru care pierderea unui animal este similara cu disparitia unui membru al familiei.
„Paturica a fost lovita de masina. A avut niste fracturi la picior, dar a fost operata si acum este bine. Celui care l-a lovit nu i-a pasat, dar a avut sansa sa fie gasita de domnul Manole care a adoptat-o si a adus-o aici”, spune Alice Dumitrescu, medic veterinar la un cabinet din cartierul bucurestean Drumul Taberei.
Alaturi de Paturica, doi pisoi de numai cateva saptamani sunt internati din 14 august la acelasi cabinet. Au fost adunati de pe strada de o femeie din Ciorogarla si adusi la doctor pentru ca erau raciti. Acum asteapta sa-i adopte cineva. „Sunt multi oameni care aduna animale de pe strada si le aduc la noi. Uneori isi gasesc repede stapan, alteori mai greu, depinde de norocul lor”, spune Alice Dumitrescu.
Animalele acestea au insa sansa la un alt fel de viata fata de multi semeni de-ai lor intr-o tara in care exista o lege pentru protectia animalelor, dar niciun om care sa fi ajuns pana acum dupa gratii pe motiv de agresivitate impotriva necuvantatoarelor.
Ruxandra Stoica, director de comunicare la Vier Pfoten, fundatie pentru protectia animalelor, spune ca in Romania abuzurile asupra patrupedelor sunt foarte frecvente, dovada si sesizarile facute de diverse persoane catre asociatie, sesizari ce ajung ulterior la autoritatile abilitate sa ia masuri.
Cancer din cauza poluarii
In cabinetul veterinar intra zilnic aproximativ 60 de animale suferinde de diverse boli. „Noi aici avem de-a face cu oameni care sunt foarte ingrijorati de soarta animalelor pe care le au”, spune Alice Dumitrescu. Oamenii care intra in clinicile veterinare nu pot ramane nepasatori la suferinta intiparita pe chipul cainelui sau al pisicii lor si-si trateaza animalul cu o atitudine aproape similara cu grija fata de un copil bolnav.
Alice Dumitrescu spune ca cele mai frecvente maladii pentru care animalele de companie sunt aduse la veterinar sunt bolile de piele provocate de o alimentatie neadecvata sau de saliva de purici, gastroenteritele sau bolile urinare. „In primavara a fost epidemie de babesioza, o boala parazitara transmisa prin intepatura de capusa, si atunci au venit foarte multi oameni cu animalele la tratament”, mai spune Alice Dumitrescu.
Veterinarul a adaugat ca una dintre cele mai grave boli de care tot mai multe animale sufera in ultima vreme este cancerul. „Printre cauze se numara sistemul imunitar scazut si factorul genetic. Dar cred ca cea mai importanta cauza pentru producerea cancerului la tot mai multe animale este poluarea”, precizeaza Alice Dumitrescu.
Desi tratamentele nu sunt foarte ieftine, stapanii nu se mai uita la bani atunci cand vine vorba sa-si salveze „puii”. „Cand mi-a racit motanul am cheltuit in jur de 200 de lei ca sa il fac bine”, ne-a spus Bogdan Horga, stapanul unei pisici negre.
Efect terapeutic in caz de depresie
Atasamentul fata de animale si ingrijorarea stapanilor in momentul in care acestea se imbolnavesc par a fi scene dintr-un cu totul alt film decat cel despre care multi romani s-au saturat sa auda: cazuri de animale batute cu bestialitate de indivizi care nu-si gasesc locul pe ultima treapta in scara evolutiei.
„Dispretul fata de animale manifestat de oamenii de genul acesta vine si din lipsa lor de educatie. Psihologic vorbind, este vorba de indivizi slabi care nu au cum sa-si manifeste superioritatea decat in fata unor fiinte inferioare din punct de vedere biologic. La noi este o paradigma perpetuata de la o generatie la alta cum ca animalele nu gandesc si nu au suflet. De aici, si dispretul lor fata de necuvantatoare”, ne spune psihologul Hanibal Dumitrascu.
Acesta adauga ca fenomenul de a avea animale de companie si de a le asista din punct de vedere medical a luat o amploare tot mai mare la noi in tara si pentru ca serviciile veterinare s-au imbunatatit. „Pe de alta parte, influenta pe care un animal o poate avea asupra stapanului este incredibila.
Are efect terapeutic si poate oferi omului un adevarat echilibru in caz de depresie. De aici si atasamentul fata de ele. In momentul in care animalul moare, pierderea e asemanatoare cu disparitia unui membru al familiei”, mai spune Hanibal Dumitrascu.
„Intervine o diferenta de atitudine fata de animale in cazul celor care le au fata de cei care nu le au. Este vorba aici de un atasament pe care omul il capata in momentul in care detine un animal de companie”, spune si Alice Dumitrescu.
Legea pedepseste abuzurile fata de animale
Legea pentru protectia animalelor (205/2004 modificata si completata prin Legea 9/2008) prevede obligatia detinatorilor de animale de a avea un comportament lipsit de brutalitate fata de animale, precum si interdictia de a le aplica rele tratamente sau cruzimi, de a le parasi sau izgoni.
In anumite conditii, cei prinsi ca nu respecta unele dintre prevederile Legii 9/2008 sunt pasibili de inchisoare, de amenzi penale de pana la 10.000 de lei sau de interdictia de a mai detine animale pe o perioada de cinci ani de zile.
Atat Veronica Tulpan, cat si Ruxandra Stoica de la Vier Pfoten au spus ca autoritatile abilitate sa ia masuri in caz de abuz fata de animale (Ministerul Administratiei si Internelor si Autoritatea Sanitar-Veterinara) au inceput in ultima vreme sa se mobilizeze si sa-si faca treaba. Reprezentantii asociatiei fac sesizari la politie pe baza unor date pe care le colecteaza de la diversi cetateni.
Potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane, in primul semestru al acestui an au fost date 35 de sanctiuni contraventionale pentru incalcarea legii privind protectia animalelor, dintre care opt au fost date de jandarmi, iar restul de politisti. In plus, in 2009 au fost solutionate 13 infractiuni in baza aceleiasi legi.
Reprezentantii Vier Pfoten spun ca problemele apar atunci cand persoanele care fac sesizari nu sunt dispuse sa-si dea numele sau sa ofere mai multe detalii despre cruzimile pe care le vad.
Sursa: Adevarul