De Pasti, mieii ar putea fi taiati traditional

0
347

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a solicitat Comisiei Europene o derogare de la regulamentul privind sacrificarea animalelor, in baza careia mieii si porcii sa fie sacrificati traditional, fara asomare, de Pasti si de Craciun. Presedintele ANSVSA, Radu Roatis, a declarat recent la Alba Iulia ca, in solicitarea autoritatilor romane se prevede cate o perioada de 6 zile in timpul celor 2 sarbatori in care sa nu se aplice regulile europene privind asomarea. Roatis a spus ca principalul motiv pentru care sunt cerute aceste derogari este ca in perioada sarbatorilor de Pasti si Craciun exista un numar mult prea mare de animale care sunt sacrificate si care ar trebui asomate inainte de injunghiere.

Intrebat de ce Romania nu a putut solicita de la inceput o astfel de derogare privind sacrificarea animalelor (ca in cazul corridelor din Spania) presedintele ANSVSA a afirmat ca „normele europene privesc astfel de exceptii doar in cazurile sacrificarilor rituale si sportive, nu si in cazul celor traditionale”. Radu Roatis a dat asigurari ca in aceasta situatie Romania are doua solutii pentru rezolvarea problemei sacrificarilor traditionale, respectiv solicitarea modificarii regulamentului european in domeniu, sau obtinerea unei derogari pentru sacrificarea traditionala a animalelor in anumite perioade.

Reamintim ca in prezent proprietarii de miei si porci au obligatia sa respecte regulamentul european privind asomarea animalelor, in caz contrar fiind pasibili de sanctionare cu amenzi contraventionale.

Sursa: Tribuna

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.