De Ziua Rosiei Montane, baimarenii au discutat despre consecintele folosirii cianurii in minerit

De Ziua Rosiei Montane, baimarenii au discutat despre consecintele folosirii cianurii in minerit
De Ziua Rosiei Montane, baimarenii au discutat despre consecintele folosirii cianurii in minerit
De Ziua Rosiei Montane, baimarenii au discutat despre consecintele folosirii cianurii in minerit

Patrimoniul natural si cultural de la Rosia Montana, dar si riscurile proiectului minier din zona, au fost discutate astazi, 6 februarie, in Baia Mare, la evenimentul organizat cu ocazia aniversarii a 1.883 de ani de la prima atestare documentara a localitatii. Discutiile au ajuns inevitabil si la proiectul care vizeaza reluarea activitatii de prelucrare a minereului prin metoda cianurarii din Baia Mare.

Proiectii de film si documentare, o expozitie de fotografii, dar si discutii pe tema exploatarii prin cianurare au fost cuprinse in program. Orasul Baia Mare s-a alaturat astfel altor catorva zeci de orase din tara si strainatate care au organizat manifestari ample cu aceasta ocazie.

„Am organizat acest eveniment aici pentru ca Baia Mare este direct vizata de proiecte de minerit prin cianurare si credem ca este important ca cetatenii sa inteleaga care este miza acestor proiecte, sa fie informati si sa se implice daca nu doresc aceste proiecte. Daca le doresc, este ok, dar daca nu le doresc trebuie sa iasa in strada si sa spuna nu, cum au facut si pentru Rosia Montana, unde practic o mana de oameni a reusit sa opreasca un proiect, au reusit sa fie un fel de David impotriva lui Goliat”, a spus unul dintre organizatori, Gabriela Sabo.

Organizatorii au precizat ca astfel de actiuni sunt necesare in Baia Mare, in conditiile in care Legea minelor ar putea fi readusa in discutie sub o alta forma. Chiar daca aceasta a fost respinsa, cel mai probabil anul acesta va fi repusa pe masa autoritatilor si astfel, societatea Romaltyn ar avea sanse sa isi inceapa activitatea de prelucrare a minereului prin cianurare in Baia Mare.

„Legea minelor a fost respinsa pe 10 decembrie, deci acum putem sa spunem ca suntem oarecum intr-o zona sigura sau semi sigura, mai ales ca si autoritatea locala din Baia Mare este impotriva proiectului cu cianurare de aici, dar eu zic sa nu ne lasam pe tanjeala, pentru ca daca Legea minelor va fi aprobata, s-ar putea ca autoritatea locala sa nu mai aiba niciun cuvant de spus. Sper ca si baimarenii sa inteleaga ca pot sa opreasca un proiect daca isi doresc acest lucru”, a mai aratat voluntara Gabriela Sabo.

Organizatorii au precizat ca baimarenii nu trebuie sa ramana indiferenti si, in cazul in care nu sunt de acord cu proiectul minier din localitate, sa isi spuna parerea, fie prin intermediul protestelor, fie sub alte forme. Pe viitor, alte manifestari similare de constientizare a baimarenilor vor fi organizate pentru ca acestia sa fie informati cu privire la proiectul minier din Baia Mare care prevede utilizarea cianurii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *