Deceniul care tocmai s-a incheiat a fost cel mai cald inregistrat pana acum in anale, care au inceput sa fie scrise la sfarsitul secolului al XIX-lea, a anuntat joi, 21 ianuarie, NASA (Administratia Nationala a Statelor Unite pentru Aeronautica si Spatiu).
Anul care tocmai a trecut a fost al doilea cel mai cald de pe Pamant dupa anul 1880, data la care temperaturile au inceput sa fie masurate si arhivate, a precizat si Institutul Goddard pentru Studii Spatiale al NASA (GISS) intr-un comunicat, citat de AFP.
In schimb, anul 2008 a fost cel mai racoros din deceniul trecut, din cauza fortei curentului marin La Nina, care a redus temperaturile din zona tropicala a Oceanului Pacific. In 2009, cand influenta curentului s-a diminuat, termometrul a aratat din nou niveluri extrem de ridicate ale temperaturilor.
Anul cel mai cald din analele NASA ramane astfel 2005, urmat imediat de 2009, acesta din urma fiind la egalitate cu alti cinci ani in care temperaturile au urcat la un nivel aproape record: 1998, 2002, 2003, 2006 si 2007.
„Exista variatii importante ale temperaturilor terestre de la un an la altul, provocate de influenta alternanta a curentilor Oceanului Pacific El Nino (cald) si La Nina (rece)”, a explicat James Hansen, directorul GISS.
Dupa analiza evolutiei temperaturilor incepand cu 1890, se poate constata o tendinta de incalzire la suprafata globului, in ciuda unei inversari a temperaturilor intre anii ’40 – ’50, a mai precizat GISS.
Pe parcursul ultimilor 30 de ani, institutul NASA a inregistrat o crestere medie de aproximativ 0,2 grade Celsius la fiecare zece ani. In total, temperaturile Terrei au crescut cu 0,8 din 1880 pana in prezent.
Chiar daca luna decembrie a fost una neobisnuit de friguroasa in cea mai mare parte a Americii de Nord, anul 2009 tot a inregistrat temperaturi extrem de ridicate, care aproape au atins recordul din 2005.
Mai multe mase de aer cu presiuni ridicate au antrenat o diminuare a influentei jet stream, un curent de aer cald est-vest, iar acest mecanism a deschis drumul unor mase de aer geros arctic catre ansamblul Americii de Nord, care au dus la scaderea temperaturilor la niveluri neobisnuit de joase.
„Intrucat suprafata Statelor Unite reprezinta doar 1,5% din suprafata globului, temperaturile de aici afecteaza foarte putin temperatura medie a globului”, a punctat Hansen.
GISS isi bazeaza analizele pe relevee ale temperaturilor provenite din trei surse: pe datele furnizate de peste o mie de statii meteorologice situate pe tot cuprinsul Pamantului, pe masurarea temperaturilor de la suprafata oceanelor si pe datele ce provin de la statiile de cercetare din Antarctica.
Sursa: Intact News