Pe Masivul Ceahlau, se taie arbori literalmente ca-n codru. Dupa un control efectuat de reprezentantii Garzii de Mediu, au fost depistate mai multe firme care taiau si exploatau haiduceste materialul lemnos din zona, afectand grav atat domeniul silvic, cat si ecosistemele existente in Parcul National Ceahlau.
Ca urmare a furtunilor violente care s-au abatut asupra Masivului Ceahlau in cursul acestui an, au fost doborati de vant arbori de pe o suprafata de 38 de hectare. Drept urmare, administratia Parcului National Ceahlau a decis ca exploatarile forestiere sa se faca doar asupra doboraturilor, considerand ca acestea sunt suficiente pentru nevoile societatilor comerciale de profil. Totodata, aceeasi administratie a sistat taierile arborilor sanatosi si in picioare de pe masiv, considerand ca acestea pot afecta grav flora si fauna din zona. Firmele exploatatoare de material lemnos nu s-au multumit insa numai cu doboraturile puse la dispozitie si au continuat sa taie arbori de-a valma, fara a avea nicio autorizatie de mediu legala.
Controalele efectuate au depistat nu mai putin de zece firme c are efectuau taieri ilegale de arbori pe Masivul Ceahlau. Printre acestea se numara SC Log Turism SRL Bicaz, SC Gemob SRL, SC Grigomir SRL si SC Flori Pin SRL, acestea din urma fiind inregistrate in comuna Ceahlau. Masa lemnoasa gasita taiata ilegal s-a ridicat la cantitatea totala de 5.742 metri cubi. Societatile comerciale depistate au fost amendate cu suma totala de 65.000 lei, unora dintre ele suspendandu-li-se temporar si dreptul de functionare.
Administratia Parcului National Ceahlau s-a aratat deosebit de ingrijorata din cauza defrisarilor ilegale, considerand ca acestea au afectat deja si inca vor afecta grav ecosistemele existente in zona protejata a masivului. Reprezentantii respectivei administratii au spus ca vor face demersuri pentru modificarea legislatiei in ce priveste managementul exploatarilor de masa lemnoasa in zonele silvice protejate la nivel national.
Sursa: Gardianul