Cuptoarele de caramida aduc moartea la Domnesti

Autoritatile sanitare din cadrul Spitalului Domnesti au semnalat de mai multe ori cazurile grave de imbolnavire provocate de poluarea din comuna Domnesti. Reprezentantii Autoritatii Judetene de Sanatate Publica Arges, specialistii Agentiei Regionale de Protectia Mediului si cei ai Garzii de Mediu s-au intalnit de fiecare data, la fata locului, pentru a gasi o solutie. Discutiile purtate au degenerat insa de fiecare data, sfarsindu-se cu scandaluri si amenintari.

Cuptoarele din comuna functioneaza ilegal, dar autoritatile nu indraznesc sa le inchida. Medicii Spitalului Domnesti sustin ca din cauza cantitatilor foarte mari de plumb emanate in atmosfera de cuptoare, locuitorii din zona se prezinta la spital cu intoxicari acute si afectiuni cronice severe. Manifestarile intoxicatiei cu plumb sunt foarte neplacute: dureri de stomac, greturi, ameteli, acestea fiind numai primele simptome.

Apoi urmeaza surditatea si chiar moartea, in cazul intoxicatiilor acute. Unul dintre intreprinzatori a ajuns pana acum la spital de sapte-opt ori. Lucrul cel mai grav este ca Domnestiul are un numar mare de copii si de batrani, acestia fiind cel mai grav afectati de poluarea cu plumb. Directorul Agentiei Regionale de Protectia Mediului Arges, George Stanca, sustine ca “Exista legi clare in Romania privind autorizarea de functionare a cuptoarelor de cahle de teracota, insa dupa obtinerea avizului de productie, intreprinzatorii nu mai respecta prevederile.

Multi afaceristi, dupa epuizarea stocului de oxid de plumb, nu mai cumpara acest produs din comert, ci si-l produc singuri din deseurile de plumb ramase de la sutele de sarje anterioare. Aceste operatiuni rudimentare de topire si coacere in cuptoare a oxidului de plumb, elimina in atmosfera cantitati importante de noxe periculoase pentru viata oamenilor”.

Cum la Domnesti func-tioneaza 36 de cuptoare autorizate, e limpede in ce atmosfera taiesc oamenii de aici. Seful Garzii de Mediu Arges, Emilia Dumitrescu, sustine ca a dat cinci amenzi in valoare de 75 milioane lei. Toate cele cinci amenzi au fost date in perioada octombrie 2005-noiembrie 2006. Si cam atat. Nu a fost inchisa activitatea niciunui cuptor, nu a fost trimis in judecata nimeni, iar la Domnesti moartea continua sa dea tarcoale.

Sursa: Adevarul

Articole similare

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,159FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente