Degradarea solurilor ameninta un sfert din populatia lumii

In urma unui studiu publicat pe 2 iulie de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), degradarea terenurilor ameninta 1,5 miliarde de persoane, adica aproximativ un sfert din populatia lumii.

FAO subliniaza ca 20% din totalitatea terenurilor cultivate, 30% din paduri si 10% din pasuni sunt lovite de acest fenomen numit degradare.

In jur de 22% din terenurile care sunt in proces de degradare se gasesc in zone foarte aride sau aride-subtropicale in timp ce 78% sunt situate in zone cu climat umed.

Aceasta degradare aduce cu sine o scadere a productiei agricole, o alterare a resurselor si a ecosistemelor de baza, si o pierdere a biodiversitatii din cauza schimbarilor suferite de catre habitat. Ea influenteaza in mod egal migratiunile si nesiguranta in ceea ce priveste alimentatia.

De altfel, Parviz Koohafkan, director al Diviziunii Pamanturilor si Apelor in cadrul FAO, afirma ca degradarea solurilor are de asemenea consecinte importante in atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la noile conditii ale climei. „Pierderea de biomasa si de materie organica din sol inlesneste emisiunile de carbon in atmosfera si afecteaza calitatea solului si capacitatea sa de a retine apa si nutrientii necesari plantelor”, adauga el.

Studiul mai arata ca aceasta degradare poate fi in primul rand imputata unei slabe administrari a terenurilor si ca, incepand cu 1991, noi zone de pe glob sunt atinse de acest fenomen.

Campuri, paduri si pasuni durabile

Cu toate acestea, FAO a relevat cateva puncte pozitive ale administrarii durabile a campurilor, padurilor si pasunilor. Din surse ONU, 19% din terenurile agricole ale planetei sunt exploatate in maniera durabila, pe cand 10% din paduri si 19% din pasuni s-au imbunatatit in ceea ce priveste calitatea si productivitatea.

Marea parte a imbunatatirilor terenurilor agricole observate de FAO este legata de irigatii, pe cand sporirea suprafetelor cultivate, in special in Europa si in America de Nord, ar fi permis extinderea zonelor forestiere.

Sursa: Actu-Environnement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *