Laureat Nobel pentru pace:”Dezastrele ecologice sunt delicte impotriva umanitatii”

Laureat Nobel pentru pace:"Dezastrele ecologice sunt delicte impotriva umanitatii"
Laureat Nobel pentru pace:”Dezastrele ecologice sunt delicte impotriva umanitatii”

Adolfo Perez Esquivel, cu o viata petrecuta in apararea drepturilor Umanitatii, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1980, declara intr-un interviu pentru La Repubblica ca dezastrele ecologice provocate de companii in goana dupa exploatarea resurselor naturale sunt delicte impotriva umanitatii si trebuie pedepsite ca atare – scrie cotidianul.ro.

Perez Esquivel este implicat acum in lupta pentru crearea unei Curti Penale Internationale pentru apararea mediului inconjurator, un instrument de aparare global pentru apararea bunurilor comune.

Este de urgenta necesara extinderea competentei unei Curti Penale Internationale de la Aja la marile la infractiunile ambientale, considerate crime impotriva umanitatii. Si instituirea unui Tribunal Penal European al Mediului, cu scopul de a asigura o aplicare omogena a pedepselor. Acestea sunt propunerile conventiei „Ambient si securitate: catre o justitie globala” organizata la Venetia de International Academy of Environmental Sciences si de Fundatia SEJF. Idee este sustinuta de un grup de laureati ai Premiului Nobel si de personalitati culturale, de la Luis Sepulveda la Dalai Lama, de la Rigoberta Menchu la Mihail Gorbaciov. „Amenintarile la adresa securitatii ecosistemelor de care depinde supravietuirea colectiva cer o institutie internationala capabila sa asigure puterea conceptului de justitie”, afirma Antonino Abrami, magistrat al Curtii de Casatie si inspirator al propunerii unei Curti Penale Internationale pentru Ambient.

Intrebat care sunt primele cazuri care ar trebui aduse in fata acestei Curti Internationale, Perez Esquivel a raspuns: „Voi pleca de la cazul cel mai recent, cel in care sunt angajat acum. CHEVRON-TEXACO, in timpul operatiilor de exploatare a rezervelor petrolifere din provinciile Sucumbios si Orellana, in nordul Amazoniei, in Ecuador, au contaminat cu substante toxice aproape o jumatate de milion de hectare de padure. Un masacru: daunele aduse biodiversitatii nu sunt nici macar masurabile, am pierdut o bogatie extraordinara inainte de a reusi macar sa-i cunoastem pontetialul, inclusiv implicatiile in domeniul farmaceutic. Sunt apoi daunele aduse persoanelor, unele inspaimantatoare: mii de indigeni au fost constransi sa fuga, multi altii sunt morti”.
In ceea ce priveste reactia legala, „Procesul ce a urmat denuntului semnat de 30 de mii de persoane, a durat 20 de ani. S-au strans 230 de mii de pagini in timpul anchetei, inclusiv marturiile a 40 de victime. Au fost efectuate 106 expertize si 80de mii de analize chimice ale solului. Actelor le-a fost adaugata documentatia asupra varsarii a 60 de miliarde de litri de apa contaminata si a 650 de barili de petrol. Dar nu este de ajuns pentru a obtine dreptatea: pana acum Chevron a reusit sa evite sa plateasca cele 18 miliarde de dolari cerute de magistratii din Ecuador. De aceea spun ca, deoarece poluarea se produce la nivel international, este nevoie de a reactiona tot la nivel international”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *