Documentatia si studiul de fundamentare stiintifica privind transformarea Deltei Vacaresti in arie natura protejata a primit avizul Comisiei de Monumente a Academiei Romane, a declarat, pentru Agerpres, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.
„In luna iunie a anului trecut, Ministerul Mediului, impreuna cu National Geografic si Coalitia pentru Mediu au initiat demersurile de a desemna aceasta zona (Delta Vacaresti, n.r.) arie naturala protejata, conform prevederilor legale in vigoare. In acest sens, a fost initiata o comisie de specialisti formata din academicieni, profesori universitari, experti in domeniu etc, care au inceput sa lucreze la elaborarea unui studiu stiintific, in vederea demonstrarii importantei acestei zone, pentru ca ea sa poata primi statutul de arie protejata conform reglementarilor legale. Toata documentatia necesara, impreuna cu studiul de fundamentare stiintifica, a parcurs mare parte din etapele prevazute in lege, deponentul lor fiind Asociatia Salvati Dunarea si Delta. Acum, va anunt in premiera ca ieri (3 iunie 2013, n.r.) documentatia a primit avizul Comisiei de Monumente a Academiei Romane, urmand ca aceasta sa ajunga la Primaria Sectorului 4 si apoi la noi la minister”, a afirmat ministrul Mediului, potrivit Agerpres.
La sfarsitul lunii octombrie 2012, ministerul de resort anunta ca intocmeste un studiu de fundamentare necesar desemnarii zonei Lacului Vacaresti din Bucuresti ca arie protejata.
In iunie, anul trecut, de Ziua Mondiala a Mediului, ministrul Rovana Plumb afirma ca zona Lacului Vacaresti din Capitala ar putea deveni arie naturala urbana protejata, iar Hotararea de Guvern care va reglementa acest lucru urma sa fie finalizata in maximum patru luni.
Potrivit oficialului, au fost identificate surse de finantare atat prin Programul Operational Sectorial de Mediu, Axa 4 Biodiversitate, cat si prin alocarile bugetare in cadrul Administratiei Fondului pentru Mediu pentru transformarea Lacului Vacaresti in zona de arie naturala protejata urbana.
Ecologizarea zonei aduce beneficii majore populatiei locale si biodiversitatii dezvoltate spontan, care cuprinde, conform observatiilor efectuate de specialisti, numeroase specii de pasari, pesti, mamifere, amfibieni, dintre care unele protejate.
Lacul Vacaresti este cunoscut in Romania drept „Delta dintre blocuri” ca urmare a asemanarilor cu delta fluviului Dunarea. La suprafata celor aproape 200 de hectare de vegetatie si zone mlastinoase, alimentate de ape subterane, traiesc intr-un ecosistem stabil diferite tipuri de pesti, rate salbatice, lebede, soparle, sau pescarusi.