Suprafata totala de pe care se obtin produse ecologice a ajuns, in Romania, la 450.000 de hectare

Rezultatele consultarii publice privind viitorul agriculturii ecologice
Suprafata totala de pe care se obtin produse ecologice a ajuns, in Romania, la 450.000 de hectare
Suprafata totala de pe care se obtin produse ecologice a ajuns, in Romania, la 450.000 de hectare

Produsele ecologice se obtin, in prezent, in Romania, de pe o suprafata totala de 450.000 hectare, in crestere semnificativa fata de anul 2007, cand aceasta insuma 130.000 de hectare, a declarat, miercuri, in cadrul unei conferinte de specialitate, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

‘In ceea ce priveste agricultura ecologica din Romania, daca in 2007 suprafata de pe care se obtineau produse bio era de 130.000 de hectare, azi produsele se obtin de pe 450.000 hectare. Cresterea a fost posibila atat datorita stimulentelor financiare, dar si pietei de desfacere generoase atat la noi, cat si la export. Trebuie sa ajutam in continuare agricultura ecologica. Produsele bio romanesti sunt apreciate pe piata din Germania, Franta etc’, a afirmat Constantin.

Potrivit sefului MADR, numarul operatorilor care activau pe piata produselor ecologice a ajuns, in 2013, la 15.000, in crestere cu peste 8.000 comparativ cu rezultatele din 2007.

‘Daca in 2007 existau mai putin de 3.000 de operatori in agricultura ecologica, in acest an numarul lor a ajuns la 15.000. Exista sanse de crestere, pana la sfarsitul anului, la 20.000 de operatori. Ministerul Agriculturii trebuie sa se adapteze la aceasta crestere. In acest sens, va spun ca, daca in 2010, ajutoarele pe suprafata acordate operatorilor bio a fost de doua milioane de euro, in 2012-2013 suma a ajuns la sapte milioane de euro’, a spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a mentionat, totodata, ca viitoarea Politica Agricola Comuna /PAC/ va fi mai verde ca niciodata, tinand cont de faptul ca un sfert din alocarea financiara 2004-2020 trebuie sa fie destinata masurilor de agro-mediu.

‘Viitoarea PAC este verde si reprezinta un indemn pentru autoritatile nationale. Practic, 25% din viitoarea alocarea financiara de peste sapte miliarde de euro, trebuie sa mearga pe masuri de agro-mediu. Viitorul Program National de Dezvoltare Rurala va avea, in afara de masuri clasice, trei subprograme importante: pentru ajutorarea producatorilor de lapte, un program pentru zona de pomicultura si unul dedicat zonei submontane, avand in vedere recomandarea Comisiei Europene. In viitoarea forma de sprijin acordata Romaniei, am facut solicitarea in Consiliul de Ministri sa facem plata pe suprafata si dupa 2014. Aceasta plata este conditionata de existenta unor conditii agricole prietenoase cu mediul. Un fermier poate primi plata integrala sau mai putin cu 30%, numai daca respecta conditiile prietenoase cu mediul’, a explicat ministrul Agriculturii.

Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica Bio-Romania au organizat, miercuri, o conferinta dedicata Zilei Mondiale a Mediului, sarbatorita la nivel global in data de 5 iunie, sub sloganul ‘Gandeste-Mananca-Salveaza!’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *