Cresterea productiei de alimente ar putea fi o solutie la criza alimentara actuala. Doi deputati europeni ne-au vorbit, in acest context, despre protejarea mediului inconjurator si sustinerea agriculturii in tarile sarace.
Deputatul european Luis Manuel Capoulas Santos (Grupul Socialist din Parlamentul European, Portugalia, raportor pentru „starea de sanatate” a politicii agricole comune) ne-a explicat ca „in ultimele luni, preturile alimentare au crescut, apoi au scazut. Pietele produselor agricole sunt caracterizate de o mare volatilitate”. Conform domnului Capoulas Santos, nu putem spune ca preturile alimentelor vor ramane ridicate.
Stocuri alimentare reduse la nivel mondial
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, rezerva de hrana acoperea 133 de zile, in 2008, aceasta acopera doar 40 de zile. In plus, populatia lumii va creste cu 40% pana in 2050, cererea de hrana dublandu-se pana atunci. Domnul Capoulas Santos ne-a explicat ca nu politica agricola comuna a dus la reducerea stocurilor, ci instabilitatea pietelor si conditiile climatice defavorabile in anumite zone in care se cultiva cereale.
„Rezerva de hrana este acum mai mica decat a fost vreodata”, ne-a spus doamna Mairead McGuinness (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, Irlanda). „Acesta nu este un lucru bun, deoarece nu putem sti niciodata cum se poate schimba natura si ce situatii de urgenta pot aparea”, a adaugat dumneaei.
Doamna McGuinness a redactat un raport privind politica agricola comuna si securitatea alimentara globala. Raportul a fost adoptat lunea trecuta in cadrul Comisiei pentru Agricultura de la Parlamentul European si va fi dezbatut de deputati in plen la inceputul anului viitor.
Cresterea productiei alimentare sau protejarea mediului inconjurator
In raport, doamna McGuinness arata ca actuala criza alimentara este cea mai acuta din 1970. Pretul graului a crescut cu 180% in doi ani, iar preturile alimentare in general au crescut la nivel global cu 83%. „In Uniunea Europeana avem preturi mari deoarece impunem standarde inalte producatorilor de alimente”, ne-a spus doamna McGuinness.
„Nu cred ca politicile europene ne vor permite sa producem mai multe alimente in Europa; legislatia pentru protejarea mediului inconjurator duce la scaderea productiei”, a remarcat doamna McGuinness. Raportul dumneaei ar putea avea un impact important prin reducerea posibilitatii de intensificare a culturilor, lucru care va duce la reducerea productiei, in special de cereale.
Ajutor financiar pentru agricultura tarilor sarace
Parlamentul European a aprobat de curand acordarea unui ajutor suplimentar de un miliard de euro agriculturii din tarile in curs de dezvoltare. Doamna McGuinness crede insa ca acest lucru trebuia facut cu mult timp in urma.
Uniunea Europeana reprezinta cel mai mare donator de ajutor pe plan global (60% din ajutor provine din UE). Cu toate acestea, ajutorul pentru agricultura a scazut procentual in ultimii ani, de la 17% in anii ’80 pana la 3% in 2006.
„Acest ajutor nu poate fi decat foarte limitat, deoarece problema foametei in lume nu provine din politica agricola europeana. Problema tine de repartitia resurselor la nivel mondial si de guvernare. Europa nu poate modifica guvernarea inadecvata din unele tari ale lumii, dar poate influenta reglementarea la nivel mondial, prin intermediul Organizatiei Mondiale a Comertului sau al acordurilor bilaterale cu anumite tari sau regiuni”, ne-a spus domnul Capoulas Santos.
Sursa: Parlamentul European