Animalele pot suferi de deshidratare, epuizare si pot fi ranite in timpul transportului, in special pe distante mari. Desi Uniunea Europeana a ameliorat constant legislatia privind transportul animalelor, deputatii experti in domeniu pun la indoiala felul in care aceasta este pusa in aplicare. Inainte de dezbaterea in plen, am vorbit cu doi Neil Parish si Liz Lynne.
„Multe organizatii au dovezi semnificative despre faptul ca legislatia europeana existenta nu este pusa in aplicare in unele state membre UE”, ne-a spus deputatul european Neil Parish (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, Regatul Unit), presedintele Comisiei pentru Agricultura de la Parlamentul European. „Am cerut Comisiei de mai multe ori sa ia masuri in acest sens, dar se pare ca nu s-a facut nimic pentru ca respectivele state membre sa respecte legile”.
Caii sunt cei mai vulnerabili
„Ma ingrijoreaza in primul rand caii”, ne-a spus domnul Parish. „Acestia suporta greu transportul pe distante mari si au nevoi specifice. Legislatia ii protejeaza, dar trebuie pusa in aplicare”, a adaugat dumnealui.
Liz Lynne (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Regatul Unit) spune ca „regulile nu sunt respectate, cauzandu-se astfel conditii nepotrivite si suferinta inutila”. „Caii sunt inghesuiti ca sardelele in camioane de otel, in care temperaturile pot depasi 40 de grade; in aceste conditii, sunt transportati pe distante de mii de kilometri, fara hrana si fara apa; de multe ori caii sunt raniti sau chiar mor.”
„Este vital ca guvernele UE si Comisia Europeana sa actioneze repede, asigurandu-se ca regulile existente sunt respectate, si sa aplice sanctiuni in caz contrar”, ne-a spus doamna Lynne.
Sursa: Parlamentul European