Mai putine pesticide si substante toxice in agricultura

Legile interzic folosirea substantelor toxice mutagene, cancerigene si a celor nocive pentru reproductie si sistemul endocrin.
pesticide
Pe 17 decembrie, Parlamentul si Consiliul au ajuns la un acord privind doua rapoarte elaborate de Hiltrud Breyer (Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, Germania) si Christa Klass (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, Germania). Acest pachet legislativ contine regulamentul privind comercializarea produselor fitosanitare si directiva privind utilizarea durabila a pesticidelor.

Folosirea substantelor chimice toxice va fi interzisa

Raportul deputatei europene Hiltrud Breyer propune revizuirea unei directive din 1991 privind introducerea pe piata a produselor fitosanitare in vederea consolidarii protectiei sanatatii si a mediului inconjurator. Raportul cere realizarea unei liste a substantelor active (substantele chimice din pesticide) la nivel european. Ulterior pesticidele ar urma sa fie autorizate la nivel national, avand la baza lista europeana.

Substantele interzise in cifre

* cand directiva europeana existenta a intrat in vigoare, in 1991, in pesticide se foloseau peste 800 de substante active
* directiva a redus numarul acestora cu 50%
* noul regulament va elimina substantele cele mai periculoase care inca se mai folosesc
* Breyer: “se estimeaza ca 22 de substante active vor fi scoase in afara legii”.

Raportoarea cere interzicerea folosirii substantelor toxice mutagene, cancerigene si a celor nocive pentru reproductie si sistemul endocrin. In plus, raportul cere ca in viitor sa fie garantat faptul ca nu exista efecte acute sau cronice inacceptabile, letale asupra albinelor.

“Este remarcabil faptul ca Uniunea Europeana isi asuma rolul de lider international pentru ameliorarea sigurantei”, ne-a spus raportoarea, pentru care acordul reprezinta “un punct cheie in protejarea mediului inconjurator, a sanatatii si a consumatorilor”.

Mai putine pesticide in agricultura

Directiva cadru referitoare la utilizarea durabila a pesticidelor are ca scop reducerea impactului acestor substante si promovarea unor alternative ne-chimice. Raportul este redactat de deputata europeana Christa Klass.

Raportul propune crearea unor planuri nationale de actiune, menite sa stabileasca obiective in vederea reducerii utilizarii pesticidelor si a riscurilor asupra sanatatii umane. Pulverizarea aeriana a pesticidelor va fi interzisa – cu anumite exceptii – iar in campurile din apropierea cursurilor de apa se vor amenaja zone de protectie unde utilizarea si depozitarea pesticidelor sunt interzise, in special pentru a proteja zonele de captare a apei potabile. In plus, utilizarea pesticidelor este interzisa in locuri precum parcurile publice, terenurile de sport, incintele scolare, terenurile de joaca pentru copii si in vecinatatea unitatilor de ingrijire medicala.

“Cu noul pachet legislativ, oferim mai multa siguranta consumatorilor si mediului inconjurator, la aceleasi standarde inalte pe tot teritoriul Uniunii Europene”, ne-a spus raportoarea Christa Klass.

Impactul asupra agriculturii – unul pozitiv

“Acordul stimuleaza inovarea in industrie si asigura competitivitatea acesteia”, ne-a spus doamna Breyer. Toate companiile din Europa vor fi nevoite sa respecte noua legislatie.

Sectorul industrial a exprimat anumite ingrijorari, mentionand impactul pe care noile legi l-ar putea avea asupra fermierilor. “Fermierii se vor descurca foarte bine sub noile legi”, este de parere doamna Klass. Acestia nu vor fi dezavantajati fata de fermierii din afara UE, deoarece produsele importate vor fi verificate in privinta continutului de pesticide.

Sursa: Parlamentul European

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente