In Europa, pierderea biodiversitatii are un impact din ce in ce mai mare pe plan social si economic. Ieri, Parlamentul European a adoptat o rezolutie in care cere conservarea spatiilor naturale in Europa si introducerea masurilor de protejare a acestora in legislatia europeana existenta.
Marti, Parlamentul European a adoptat o rezolutie referitoare la spatiile naturale din Europa, care defineste zonele verzi care nu au fost modificate semnificativ de oameni drept o resursa pretioasa in cultura urbanizata a secolului 21.
Padurile Europei
* padurile ocupa 33 % din teritoriul Spatiului Economic European, ceea ce corespunde unei intinderi de 185 de milioane de hectare
* aproximativ 9 milioane de hectare ocupate de padure (5% din totalul zonei forestiere) sunt considerate „paduri virgine”
* 13% din zonele forestiere ale celor 27 de state membre UE sunt clasate ca situri ale programului Natura 2000
In rezolutie, deputatii europeni cer Comisiei si statelor membre UE sa creeze harti ale spatiilor naturale din Europa, sa dezvolte o strategie pentru protejarea acestora si sa se asigure ca zonele „salbatice” primesc finantarea adecvata pentru conservarea biodiversitatii.
Conservarea spatiilor naturale este compatibila cu cresterea economica
Turismul in spatiile protejate este incurajat, dar numai cand este facut „cu grija extrema”, intr-o maniera durabila, astfel incat oamenii sa nu produca pagube naturii. Deputatii europeni sustin ca activitatea de protejare si conservare a spatiilor naturale este compatibila cu cresterea economica si crearea de locuri de munca.
„Avem obligatia morala de a ne asigura ca generatiile viitoare se vor bucura de spatiile naturale reale ale Europei”, a spus marti, in cadrul dezbaterii ce a precedat votul, raportorul socialist maghiar Gyula Hegyi.
Sursa: Parlamentul European