O specie de paianjen cu cruce construieste o plasa care, in afara de arhitectura ei uimitoare, mai are o insusire remarcabila: in structura ei, apa si matasea se imbina astfel incat plasa devine un conductor electric, iar aceasta proprietate ii sporeste enorm eficienta.
Paianjenul cu cruce Araneus diadematus construieste o plasa din fire de matase, presarata cu mici formatiuni rotunde, tot din matase, ce pot fi imbibate cu apa si cu un amestec chimic special, care functioneaza ca un fel de „lipici”, foarte adeziv, dar care are si capacitatea de a atrage umiditatea din jur.
Aceasta combinatie de elemente incarca electric plasa, ajutandu-i astfel pe paianjeni sa isi prinda prada mai eficient, sustin autorii unui studiu publicat in Naturwissenschaften.
Studiul este primul care descrie armele electrice folosite de paianjeni, aratand amanuntit cum functioneaza acest mecanism.
Plasa incarcata electric, afirma autorii, provoaca usoare distorsionari ale campului electric terestru, pana la distanta de cativa milimetri de plasa. Aceste perturbari fac ca plasa sa „sara” literalmente in intampinarea prazii, ca si a altor obiecte de mici dimensiuni care se apropie de ea, precum granule de poluen sau particule de poluanti.
Autorii cred ca aceasta nou-descoperita proprietate ar putea sta la baza unor noi metode de a monitoriza poluarea atmosferica, deoarece este la fel de eficienta ca si sen0zorii industriali in ceea ce priveste detectarea si captarea unor poluanti atmosferici, precum pesticidele.