Descoperirea unor „veverite” din Jurassic ofera indicii noi cu privire la evolutia mamiferelor

Descoperirea unor "veverite" din Jurassic ofera indicii noi cu privire la evolutia mamiferelor
Descoperirea unor „veverite” din Jurassic ofera indicii noi cu privire la evolutia mamiferelor

Niste mamifere asemanatoare veveritelor, care au trait in Jurassic alaturi de dinozauri si au fost descoperite recent, in China, pot oferi noi date despre modul in care s-a desfasurat procesul de evolutie al primelor animale cu sange cald de pe Pamant si demonstreaza ca mamiferele au aparut mai devreme decat credeau paleontologii, conform Reuters.

Oamenii de stiinta au descoperit trei astfel de mamifere din specii diferite, dar toate facand parte din grupul denumit Haramiyidae, grup de mamifere primitive cunoscut, pana in prezent, doar prin intermediul a cateva fragmente fosilizate de mandibula si de dinti. Pornind de la fragmentele fosile descoperite anterior, oamenii de stiinta nu putea fi siguri nici macar daca aceste animale erau sau nu mamifere.

Fosilele bine conservate, fosilele descoperite in provincia Liaoning, din nord-estul Chinei, demonstreaza ca aceste animale erau intr-adevar mamifere — printre altele, urechea lor interna era compusa dintr-un sistem de trei oase, sistem caracteristic tuturor mamiferelor, de la balene la oameni.

Cele trei specii, care au primit denumirile stiintifice Shenshou lui, Xianshou linglong si Xianshou songae, au trait in urma cu 160 de milioane de ani, intr-o perioada in care dinozaurii erau stapanii planetei.

Animalele din aceste specii semanau cu niste mici veverite, cu corpuri agile si degete alungite, ceea ce demonstreaza ca erau adaptate la viata arboricola. Ele aveau cozi lungi cu care puteau probabil sa se agate de ramuri.

„M-as hazarda sa sustin ca aceste animale stateau chiar mai mult timp in copaci decat veveritele”, a sustinut Jin Meng, paleontolog specializat in vertebrate de la Muzeul American de Istorie Naturala din New York, coordonatorul studiului publicat in ultimul numar al revistei Nature.

Pornind de la caracteristicile dintilor, aceste animale erau probabil omnivore (se hraneau cu insecte, fructe si nuci).

Conform oamenilor de stiinta, aceste fosile, alaturi de alte dovezi descoperite pana acum, sugereaza ca primele mamifere au aparut in urma cu aproximativ 208 milioane de ani, in Triassic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *